I lördags kom Chen och hans fru fram till New Yorks universitet. I går intervjuades han i amerikansk tv. Foto: Henny Ray Abrams/Scanpix.

Chen i tv-intervju i USA: Orolig för släkten i Kina

1:38 min

Den blinde kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng har gett sin första längre intervju sedan han tog sig till USA för en knapp vecka sedan. Chen säger att han är orolig för släktingar och vänner som är kvar i Kina, och han berättar om den dramatiska flykten från sin husarrest.

Den omstridde människorättsadvokaten Chen Guangcheng kom i rullstol till tv-bolaget CNN:s studio i New York.

Med hjälp av tolk berättade han om hur det gick till när han i slutet av april lyckades fly från sina vakter i Kina efter att ha hållits i husarrest i 18 månader.

– Jag vandrade i nästan ett dygn, jag föll omkull och skadade min fot, och till sist tog jag mig till säkerhet på USA:s ambassad, berättar den blinde människorättsaktivisten i intervjun.

Chen är en av Kinas mest kända dissidenter och hans rymning ledde till en komplicerad diplomatisk konflikt mellan USA och Kina. I lördags kväll anlände Chen hit till USA, efter att kinesiska myndigheter beviljat utresetillstånd.

Den officiella planen är att han nu ska studera vid New Yorks universitet i åtminstone ett år. Hans fru och två barn är med honom. Men Chen säger att han är orolig över de släktingar och vänner som är kvar i Kina.

– Jag är mycket oroad över deras säkerhet, trakasserierna från kinesiska myndigheter har bara blivit värre, sa Chen till CNN.

Den bilden bekräftas från officiellt amerikanskt håll i en ny kritisk rapport om människorättsläget i Kina.

Situationen har blivit sämre när det gäller möjligheten till yttrandefrihet och mötesfrihet, skriver USA:s utrikesdepartement i sin nya årsrapport.

Kinesiska myndigheter har trappat upp sina försök att tysta oliktänkande, konstaterar den amerikanska rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista