Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Krisen ökar risken för mutor

"Finns en blåögdhet hos svenskarna"
1:18 min

Viljan att använda sig av mutor för att vinna fördelar i affärslivet har ökat kraftigt i världen de senaste två åren, enligt en ny undersökning som gjorts av revisionsbyrån Ernst & Young. Samtidigt har både Storbritannien och USA inlett en intensiv, global jakt på företag som använder sig av mutor. Även svenska företag kan fastna i detta nät, enligt Erik Skoglund, som är korruptionsexpert på Ernst & Young.

– Risken finns naturligtvis att ett svenskt börsbolag kommer att gå på en mina i något land och bli åtalat. Det är bötesbelopp på över hundra miljoner dollar som kan dömas ut. Då slår det direkt på börskursen, säger han.

Den ekonomiska krisen har gjort företagen mer desperata och öppnare för att muta, menar Skoglund.

Samtidigt pågår också en intensiv, internationell jakt på företag som gör sig skyldiga till mutbrott.

Storbritannien fick ny lagstiftning i fjol och USA har de senaste åren satsat på en tuffare strategi långt utanför landets gränser. Bolag som agerar i till exempel Kina och Indien kan dömas enligt amerikansk lag bara de har minsta lilla koppling till USA.

Erik Skoglund oroar sig för att svenska multinationella koncerner inte har full koll på sina dotterbolag och inte tar hotet om att åka fast på allvar.

– Det finns fortfarande en blåögdhet hos svenskarna. Man har inte riktigt förstått att amerikanerna och engelsmännen med sina lagstiftningar faktiskt kan nå svenska koncerner också, säger Erik Skoglund, korruptionsexpert på Ernst & Young.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".