1 av 3
Anneli Jäätteenmäki.
2 av 3
Baku kommer inte bara vara värd för Eurovisionen utan är även ett land där journalister hotas. Foto: Shakh Aivazov/Scanpix.
3 av 3
Oljeriggar syns intill ett oljefält utanför Azerbajdzjans huvudstad Baku. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

"Europa behöver Azerbajdzjan mer än tvärtom"

3:04 min

I dag riktar många miljoner européer ögonen mot Azerbajdzjan och finalen i Eurovision Song Contest. Men bristen på demokrati och brotten mot mänskliga rättigheter gör att det går trögt med försöken att knyta hårdare politiska band mellan Azerbajdzjan och Europeiska unionen.

Anneli Jäätteenmäki är finsk EU-parlamentariker, och en av de som ansvarar för att få till stånd ett nytt associationsavtal med det oljerika landet.

– Det finns i dag omkring 60 politiska fångar i Azerbajdzjan. Det har vi sagt klart att vi inte kan acceptera.

Tack vare Eldar & Nigar fick Azerbajdzjan förra året äntligen sin efterlängtade seger i Eurovision Song Contest. Nu i dagarna är därför hela Eurovision-cirkusen på plats i Baku.

Men enligt Anneli Jäätteenmäki har förberedelserna för finalen inte inneburit att azeriska myndigheter försökt putsa på sin politiska image i relation till EU. Snarare tvärtom, säger EU-parlamentarikern.

– Det har kommit endast mycket svåra nyheter från Azerbajdzjan. Men det är mycket bra att de har den här Eurovision-tävlingen, för nu vet hela Europa och hela världen mycket mer vad som händer i Azerbajdzjan. För till exempel två år sedan var det mycket svårt att ta upp de mänskliga rättigheterna med media, eftersom de inte var intresserade. Men nu vill alla diskutera de här frågorna, och det är endast för att vi har den här tävlingen.

Sedan juli 2010 pågår förhandlingar om så kallade associationsavtal mellan EU och Azerbajdzjan och dess två grannländer Georgien och Armenien. Avtalen är menade att ge ett närmare samarbete mellan EU och de tre länderna, politiskt, rättsligt och ekonomiskt.

Men medan förhandlingarna löper på med Georgien och Armenien har de inte ens kommit halvvägs när det gäller Azerbajdzjan.

Det viktigaste skälet är olja och gas, säger Anneli Jäätteenmäki. Förra året importerade EU olja och gas från Azerbajdzjan för motsvarande över 130 miljarder kronor.

– Azerbajdzjan är mycket rikare. De behöver inte Europa så mycket som de andra två länderna. Det är egentligen så att Europa behöver Azerbajdzjan mer, eller egentligen dess olja och gas. Därför kan Azerbajdzjan också vara tuffare. När vi kräver någonting behöver de inte bara säga ja.

Enligt Anneli Jäätteenmäki gör den här tuffheten det svårt för EU att i förhandlingarna hävda behovet av förbättrade mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och mediafrihet i Azerbajdzjan.

Den finska EU-parlamentarikern hoppas ändå att EU och Azerbajdzjan till slut ska lyckas enas om ett associationsavtal, men det kommer ta tid.

– Jag hoppas att det blir om två år, men det vet jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista