Strejkvakter på ett bygge i Jönköping. Arkivfoto: Anna Hållams/Scanpix.

Byggstrejken är avblåst – nytt avtal klart

Anställda kan nu säga nej till övertid
1:58 min

Arbetsgivare och fack i byggbranschen har kommit överens om ett nytt löneavtal och strejken är därmed över. Facket Byggnads avtalssekreterare Thorbjörn Johansson lyfter särskilt fram att de anställda nu kan säga nej till övertid som en framgång.

– Det jag är mest nöjd med är nog att vi fick ett genombrott vad gäller beordringsrätten som våra medlemmar har lidit av. Att arbetsgivaren alltid kunde beordra övertid när som helst, om man vägrade fick man sparken, och där har vi fått in en rejäl begränsning, säger han.

Efter en dryg månads strejk i byggbranschen är konflikten nu över. Efter intensiva förhandlingar en bit in på natten lyckades parterna enas. De omkring 4 500 anställda som berörts ska gå tillbaka till arbetet från och med midnatt.

Det nya kollektivavtalet för plåtslagare och VVS-arbetare är en kompromiss, som alltid när avtal på arbetsmarknaden sluts. Facket hade krävt sju timmars arbetstidsförkortning, det blev fyra, den samlade arbetstidsförkortningen uppgår nu till 37 timmar. Facket hade också krävt bättre villkor för lärlingar, men den frågan skjuts på framtiden.

Arbetsgivarna lyfter fram att de fått igenom individuell lönesättning, men arbetstidsförkortningen blir dyr, säger Henrik Boman förhandlingschef på Plåtslageriernas Riksförbund.

– Vi har sagt hela tiden att det är en kostnad som är mycket svår för våra företag att bära. Nu är det som det är och vi har fått träffa en överenskommelse för strejken börjar bli så pass kännbar, säger han.

Arbetsgivarsidan har uppskattat att konflikten kostat dem drygt 200 miljoner kronor per dag, den senaste veckan.

De centrala lönenivåerna i det nya avtalet höjs med mellan 687 och 748 kronor per månad. Det innebär kostnadsökningar för företagen med 2,6 procent, i nivå med vad andra har fått den här avtalsrörelsen.

Arbetstidsförkortning och lärlingsvillkor kan tyckas vara små frågor att strejka för i en dryg månad, men strejken var befogad, säger Torbjörn Johansson på Byggnads.

– För oss är det alltid värt att köpa fritid och att inte någon kan beordra en att jobba övertid. Det är en mänsklig rättighet och alltid värt att slåss för.

Men om man tänker på konsekvenserna?

– Då ska de ge med sig i så fall. Det var ganska få och inte kostsamma krav vi hade, säger Torbjörn Johansson, som med största sannolikhet väljs till LO:s avtalssekreterare på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".