Därför sänks bankernas kreditbetyg

Nordea och Handelsbanken får sina kreditbetyg nedgraderade av kreditvärderingsinstitutet Moody's medan Swedbank och SEB ligger kvar på samma nivå som tidigare. Vad betyder det här för kunderna och vad händer nu? Ekonomiekots Johan Prane reder ut turerna.

Varför nedgraderades Handelsbanken och Nordea?

– Moodys anser att de svenska bankerna jämfört med utländska banker är mer beroende av att låna upp pengar på kapitalmarknaden för att sedan i sin tur låna ut till sina kunder, till exempel för bolån. Utländska banker har i högre utsträckning tillgång till pengar som sparare har satt in på banken. Därför skulle de svenska bankerna i dessa tider av finansiell oro vara mer utsatta vid ökad marknadsoro på grund av situationen i Sydeuropa. Efter Lehmankraschen 2008 var det under en period svårt för bankerna att låna upp pengar eftersom det rådde stor misstro bankerna emellan och man ville inte låna till varandra. Men man får inte glömma att de svenska bankerna i förhållande till banker i till exempel Sydeuropa är finansiellt starka.

Varför var det bara Handelsbanken och Nordea som fick sina betyg sänkta?

– De andra två, Swedbank och SEB, hade redan lägre betyg, bland annat beroende på deras stora engagemang i Baltikum, ett engagemang som nu har minskat. Även efter sänkningen så är det Handelsbanken och Nordea av de svenska bankerna som har högst värdering av Moodys.

Finns det någon risk för ytterligare sänkning?

– Det är ingenting som Moody´s annonserar. Tvärtom så skriver Moody´s att de svenska bankerna har "stabila utsikter".

Vad innebär betygsänkningen för bankernas möjligheter att låna pengar?

– Ett sänkt betyg kan innebära att förtroendet för banken minskar och de som lånar ut pengar till banken tycker att det är mer riskfyllt och därför vill ha högre ränta. Men eftersom det nu handlade om de två banker som har högst betyg så väntas det inte försämra Handelsbankens och Nordeas möjligheter att låna upp pengar.

Vad innebär det här för svenskar som lånar pengar till bostäder?

– Eftersom Moody´s betygssänkning var väntad och det nog inte försvårar för Handelsbanken och Nordea att låna upp pengar så borde det inte medföra högre bolåneräntor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista