Omröstningen skulle just börja när en ledamot störtade fram mot podiet för att slita mikrofonen från talmannen. Foto: Maks Levin/Scanpix.

Slagsmål i Ukrainas parlament över ryska språket

1:36 min

Talmannen i Ukrainas parlament vill upplösa parlamentet och tidigarelägga det val som skulle ha hållits i höst. Orsaken är det slagsmål som bröt ut i parlamentet i går när den känsliga frågan om ryska språkets ställning skulle avgöras.

Landets ledning vill avsevärt höja statusen för ryskan i landet och det fick oppositionen att ta till knytnävarna.

Omröstningen skulle just börja när en ledamot från partiet "Vårt Ukraina - Folkets självförsvar" störtade fram mot podiet för att slita mikrofonen från talmannen. Till hans försvar kom ledamöter från Regionpartiet, som ligger bakom lagförslaget, och sedan var slagsmålet i gång. Videoklipp visar hur en ledamot med huvudet före faller ner från podiet. Kläder revs sönder och en person fick föras till sjukhus.

Lagförslaget går ut på att ge det ryska språket status som regionalt språk i de delar av landet där över tio procent av befolkningen är rysktalande. Det skulle höja ryskans ställning rejält i stora delar av främst östra och södra Ukraina, där på vissa håll fler hellre talar ryska än ukrainska.

Att höja ryskans status har tidigare varit ett vallöfte både från Regionpartiet och från sittande president Viktor Janukovitj, som själv gärna talar ryska. Att genomföra förslaget nu anses därför vara ett sätt att vinna de rysktalandes röster inför höstens parlamentsval.

I plenisalen i Kiev spändes i går en stor banderoll ut med presidentens och premiärministerns huvuden fästa vid en drakkropp till texten: Språkförstörelse och förstörelse av fäderneslandet.

Inom oppositionen dit bland annat Julia Tymosjenkos parti Bjut hör ser man förslaget som ett sätt att splittra landet och i förlängningen göra ryskan till ett viktigare språk än ukrainskan.

Den nu fängslade förra premiärministern Tymosjenko är själv från det ryskspråkiga östra Ukraina men i alla offentliga sammanhang talar hon av princip bara på ukrainska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista