1 av 3
Tifa, Hugo, Adam besökte tillsammans med förskolan 4H gården Vissmålen i Huskvarna. Foto David Svanberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Martina Hennichs.
3 av 3
Bengt Larsson.

Hårdare tag mot smitta mellan djur och människa

1:59 min

Jordbruksverket anser att hygienen måste bli bättre på platser där djur och människor möts, för att minska spridning av sjukdomar. Ekot besökte en så kallad 4H-gård utanför Jönköping.

Det är en stor dag för Tifa, Hugo och Adam som besöker 4H-gården Vissmålen i Huskvarna strax utanför Jönköping. De ger olika svar på frågan om de tvättat händerna efter att ha klappat djuren.

– Jag är allergisk, så jag måste tvätta händerna, säger Hugo.

Har du tvättat händerna, Tifa?

– Nä, för jag är inte allergisk, svarar hon.

Jordbruksverket anser dock att alla ska tvätta händerna, oavsett om man har allergi eller inte. Och verket föreslår nu att platser dit allmänheten får komma för att träffa djur måste  informera besökarna om vikten av god hygien. Och att det ska finnas handfat tillgängliga. Det handlar både om gårdar som tar emot besök och om djursjukhus. Bengt Larsson är smittskyddschef på Jordbruksverket.

– För att inte smitta djuren eller bli smittad av djuren. För zoonoser går tillbaka mellan djur och människor, säger Bengt Larsson

Liknande krav finns sedan några år tillbaka på djurparker, men föreslås nu utökas och från och med nästa år beröra fler platser där djur och människor möts. Det som Jordbruksverket fruktar mest är spridningen av resistenta bakterier där antibiotika inte biter.

– Med de resor och transporter som sker på ett helt annat sätt i dag än för 30 40 år sedan är det väldigt liten tid mellan två platser. Det gör att spridningen av infektionssjukdomar kan ske snabbare, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Martina Hennichs arbetar på 4H-gården utanför Jönköping.

– Det är klart man inte vill ha spridning på något vis vare sig mellan människor eller djur, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista