Det tog lång tid för polisen att ta sig till Utöya. Foto: Reidar Teigen/Scanpix.

Kaotisk polisinsats när Breivik greps

I dag gick rättegången mot Anders Behring Breivik in i en ny fas när gripandet av gärningsmannen togs upp. Redan under det första polisvittnesmålet stod det klart hur kaotisk den första polisinsatsen mot Breivik blev.

De båda poliserna som kom till stranden på fastlandet mittemot Utöya visste inte riktigt vad de skulle ta sig till. De såg rök och eld på Utöya, de såg träbåten Reiulf driva i land med skräcklagna ungdomar ombord, och de hörde skottlossning på ön.

All energi tycks enligt det icke namngivna polisvittnet ha gått ut på att bereda vägen för beredskapsstyrkan; stoppa trafiken på huvudvägen och skaffa fram båtar. Tidigare har det framkommit att man skulle invänta styrkan och inte ge sig i väg mot Utöya på egen hand.

Beredskapsstyrkan var av inte helt utredda orsaker långt därifrån, på Storöya en halvmil längre norrut. Polismannen fick order om att skicka en båt dit för att hämta beredskapsstyrkan. Detta försenade insatsen betydligt.

Samtidigt som han fick veta att en person meddelat per mobil att han ger sig hörde polismannen ny skottlossning på ön.

Efter hand fick dock de båda poliserna ordning på arbetet och började förbereda för att ta emot skadade på land. De fick också höra att en person hade gripits av beredskapsstyrkan.

Först därefter fick poliserna tag i en båt och begav sig mot Utöya. De plockade upp två ynglingar som simmat från ön ur vattnet men fortsatte mot Utöya för att hjälpa till.

Målsägandebiträdet Mette Yvonne Larsen som har samordnande ansvar för en rad målsägare, bland dem efterlevande till dödsoffren, ansätte polismannen hårt.

Varför försökte ni inte ta er över till Utöya? Visste ni inte att det fanns båtar att hyra alldeles intill? Försökte ni inte ta reda på det?, var några av frågorna, som polisvittnet svarade enstaviga nej på.

Domaren Wenche Elizabeth Arntzen ingrep flera gånger och påpekade att det var ont om tid och att en del av målsägandebiträdenas frågor ska utredas av den så kallade 22 juli-kommissionen.

Efteråt var målsägandebiträdet Thorsteinn Skansbo rasande.

– Det är oacceptabelt och respektlöst att domaren försöker stoppa vittnesutfrågningen. Detta är många anhörigas enda chans att få den här frågan utredd och vi vet i dag inte något om vad kommissionen utreder och kommer fram till. Nu måste vi diskutera med våra kolleger om hur vi ska gå vidare, sade han till Verdens Gang.

Även Larsen var missnöjd och sade att man fått mängder av reaktioner från klienter som kräver besked om varför polisen inte ingrep tidigare.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".