De flesta ensamkommande unga har stannat

2:12 min

Bara en av tio ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Sverige har fått hit föräldrar eller syskon som anhöriginvandrare. Ekot har tittat närmare på de ungdomar som fick uppehållstillstånd 2007, och nästan alla bor kvar i Sverige efter fem år.

Rabin Jacoubi som kom till Skellefteå 2007 drömmer om att bli ingenjör.

– Förhoppningsvis bor jag här i Skellefteå. Då vill jag helst jobba på Rönnskärsverken som fysiker eller något sånt där, forska och sånt. Eller i Boliden, säger han.

2007 fick 877 ensamkommande asylsökande barn och ungdomar uppehållstillstånd i Sverige. 83 procent var pojkar och 17 procent flickor. De flesta kom från Irak, Afghanistan och Somalia. I dag bor de allra flesta fortfarande i Sverige, bara runt tio har lämnat landet. Knappt hälften bor i Stor-Stockholm, Göteborg och Malmö, och de andra på orter runt om i hela landet.

115 av de ensamkommande ungdomarna har gift sig och runt en av tio har i dag själva barn. Maryam Cumar Abuukar från Somalia bor i Katrineholm. Hon väntar sitt första barn i augusti och vill bli undersköterska.

– Jag har praktiserat många gånger hos äldre människor och hjälpt dem. Bäddat sängar, lagat mat och hjälpt dem att handla mat i affären, berättar hon.

I morse berättade Ekot att det är var tionde ensamkommande barn och ungdom som kommit de senaste åren som sedan också tagit hit en anhörig på det som kallas anknytning, det vill säga som anhöriginvandrare.

För den grupp som kom 2007 är det 135 barn och ungdomar som fått hit föräldrar och syskon, eller en maka eller make från utlandet. Till det kommer ytterligare ett 40-tal ungdomar som har anhöriga som kommit på exempelvis egna asylskäl.

Men Tresor Kayira, som studerar vid Stockholms universitet kan inte hoppas på att någon anhörig kommer till Sverige. Hans föräldrar dödades i ett flyktingläger i Burundi, och syskonen skingrades.

– Jag hade fyra syskon, men jag tror inte att de lever, säger Tresor Kayira.

Varför tror du inte det?

– Det var ju många som blev mördade, och jag tror att mina blev det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista