Men även efter värderingen har Handelsbanken och Nordea högre betyg än de andra storbankerna och ligger också i topp i Europa. Foto: Scanpix

Handelsbanken och Nordea får sänkt kreditbetyg

1:42 min

I natt blev det klart att kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker kreditbetygen för Handelsbanken och Nordea. Masih Yazdi är bankaktieanalytiker på banken Credit Suisse och han tror inte att det här just nu påverkar de svenska bolånetagarna.

– För mig och dig ger det ingen effekt just i dag.

Det blev känt redan i februari att kreditvärderingsinstitutet Moody's gör en genomgång av över 100 banker i Europa hur sårbara de är för eurokrisen.

Då blev då också känt att man övervägde att sänka kreditbetygen för de svenska bankerna och betygen avgör vad det kostar de svenska bankerna att låna pengar för att i sin tur låna ut till sina kunder.

Nu sänkte Moody's bara kreditbetygen för Handelsbanken och Nordea. Men även efter värderingen har Handelsbanken och Nordea högre betyg än de andra storbankerna och ligger också i topp i Europa.

Men det som Moody's kan tycka är lite bekymmersamt när det gäller Nordea och Handelsbanken är att de är beroende av att låna pengar på de internationella marknaderna än av de pengarna som kunderna har på sina bankkonton. Och det skulle vara negativt om eurokrisen skulle förvärras.

Nordea säger i en kommentar att det varit känt länge att Moody´s under våren skulle komma med nedvärderingar av en rad europeiska banker och Nordeas presstalesman Erik Durhan säger att slutresultatet snarare var positivt för Nordea.

– Vi tror inte det här kommer ha någon effekt på våra upplåningskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista