Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Ny lag ska göra det lättare att överklaga domar

1:39 min

Regeringen presenterar i dag ett nytt lagförslag som innebär att dömda ska kunna få större möjlighet att överklaga sina domar. Kraven för att få till stånd en resning sänks, enligt justitieminister Beatrice Ask.

– Vi försöker göra det lite enklare för den som misstänker eller har uppfattning om att en dom inte är korrekt eller behöver ändras, säger Beatrice Ask.

Varje år skickas hundratals resningsansökningar till Högsta Domstolen. Men det är bara ett fåtal fall där Riksåklagaren beslutar sig för att återuppta förundersökningen igen.

Åklagare ska nu, enligt det nya förslaget, vara skyldiga att återuppta en förundersökning om det kommit fram ett nytt bevis som sannolikt kan göra grund för en resning.

Den som ansöker om resning ska kunna få en offentlig försvarare. I dag är man hänvisad till att ansöka om rättshjälp men det är sällsynt att den beviljas.

– Av och till har frågan diskuterats om vi har alla möjligheter att pröva om en fråga gått fel i rättssystemet, säger justitieminister Beatrice Ask.  

– Jag tror det är oerhört viktigt, för tilltron till systemet, att man inte låser alla möjligheter.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, välkomnar förslaget men har en viss kritik.

– Det är ett absolut steg i rätt riktning. Däremot tycker vi att det hade krävts ytterligare utredning. Vi tycker att man borde ha sett närmare på möjligheterna att ha ett oberoende organ som man har i Norge, och det har man inte utrett tillräckligt tycker vi, säger Anne Ramberg.

Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, erkände under 90-talet att han begått över tjugo olika mord i Norden. Han är dömd för att ha mördat åtta personer och har blivit beviljad resning för fem av dem.

Thomas Olsson är hans försvarsadvokat och han välkomnar förslaget.

– Det är absolut steg i rätt riktning och det ökar rättsäkerheten för enskilde. Men krävs ytterligare förbättringar för att man ska få ett system som är lika rättssäkert som det brittiska eller det norska, säger advokat Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista