Bostadsinbrotten ökar hela tiden. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix

Polisen sämst i Norden på att klara upp inbrott

2:18 min

Finsk polis klarar upp vart fjärde inbrott, medan den svenska polisen bara löser fyra procent av bostadsinbrotten. Det visar siffror som Dagens Nyheter presenterar i dag.

Therese familj är en av över 22 000 som drabbades förra året.

 – Jag tror att både jag och min man hade en känsla av att vi blivit våldtagna. Just den här ilskan över att någon varit så fräck att ta sig in i någon annans hus. Så det var en oerhörd ilska, säger Therese.

Det här hände för två år sedan i ett villaområde i Sundbyberg utanför Stockholm. Therese, som inte vill skylta med sitt efternamn, berättar att familjen en dag körde hem vid 22-tiden på kvällen. Väl hemma upptäckte de att alla lampor var tända och att dörren var uppbruten.

– Första känslan var en oerhörd adrenalinkick. Alltså jag ville nästan bara slåss, jag var så arg. Sedan gick jag in i varje rum och då såg jag att byrålådor var öppnade överallt. I mina flickors rum var ju dopsmyckena försvunna.

Therese och hennes familj är inte ensamma. Sett över en tioårsperiod har bostadsinbrotten ökat men få klaras upp, det handlar om ungefär fyra procent förra året.

Färre än 1 000 inbrottstjuvar åkte fast förra året, samtidigt som fler än 22 000 hushåll drabbades.

Den finska polisen klarar upp vart fjärde inbrott och även dansk och norsk polis har långt bättre resultat än Sverige, enligt Tryggare Sverige som är en stiftelse som arbetar för att för­bättra situa­­tion­en för brottsdrabbade.

Men justitieminister Beatrice Ask säger att siffrorna inte går att jämföra eftersom våra grannländer inte mäter den här brottsligheten på samma sätt. Men hon är missnöjd med de dåliga svenska siffrorna.

– Vi är inte nöjda med resultaten när det gäller uppklarningen av inbrott och den här typen av brottslighet som drabbar många. Där kan polisen bli bättre, säger Beatrice Ask (M).

Kalle Wallin, som är kanslichef på rikspolisstyrelsen håller med justitieministern om att svensk polis borde klara upp mer än fyra procent av bostadsinbrotten.

– Jag tycker att den siffran är för låg. Vi gör ett antal insatser för att öka personuppklaringen avseende de här brotten.

– Vad ska man tänka om kapaciteten hos svensk polis?

– Jag tycker att svensk polis blir allt mer kompetent på att utreda den här typen av integritetskränkande brott. Och jag vet att såväl rikspolischefen som alla medarbetare är intresserade av att göra ett bättre resultat i den här delen. Allt annat vore konstigt att tro.

Therese, som drabbades av inbrott i villan i Sundbyberg, fick hjälp av polisen till en början. Men sen hände inget mer.

– Vi hörde ju aldrig någonting mer från polisen. Det här ärendet blev ju avskrivet. Vi fick ett brev efter kanske tre fyra månader som sade att ärendet avskrivits.

– Hur kändes det då?

– Frustrerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista