Putin och Medvedev i samtal. Foto: AP/Scanpix.

Medvedev ny ledare för "banditernas parti"

1:41 min

I dag valdes Rysslands nya premiärminister Dmitrij Medvedev till ordförande för landets största parti, Enade Ryssland. Därmed tar han över sin företrädare Vladimir Putins roll som ledare för det så kallade Maktpartiet. I Ryssland menar många att Medvedevs nya uppdrag inte är särskilt avundsvärt.

Det var på partiet Enade Rysslands kongress i höstas som den så kallade rockaden tillkännagavs: Premiärminister Vladimir Putin skulle, om han vann valet, ta över som president efter Dmitrij Medvedev och Medvedev skulle bli premiärminister efter Putin.

I dag kan man säga att rockaden fullbordas i och med att Dmitrij Medvedev också tar över Vladimir Putins tidigare ledarskap för Maktpartiet, Enade Ryssland.

Det är ett parti i kris. Visserligen är man störst i landet med en majoritet av platserna i parlamentets underhus, duman. Men valresultatet på drygt 49 procent i parlamentsvalet i december var ett misslyckande från tidigare år och alla vittnesmål om valfusk talade om att det verkliga resultatet var ännu sämre.

Partiet dras dessutom med öknamnet "bovarnas och banditernas parti", ett begrepp myntat av den populäre bloggaren Aleksej Navalnyj och som fått stor spridning. I Ryssland ser många partiet mer som en byråkratisk jättekoloss av korrupta tjänstemän än som ett riktigt parti med en fast ideologi.

Många menar också att Vladimir Putin medvetet försökt distansera sig från det allt mindre populära partiet.

Men Dmitrij Medvedev tar sig an uppgiften med i alla fall utåt sett stor entusiasm. I veckan blev han till och med partimedlem, något som Putin aldrig var under sin tid som ordförande.

Som nybliven medlem sade Medvedev att partiet måste bli mer öppet, mer begripligt och inte uppfattas som någonting som är uppifrån påtvingat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista