Breivik kommenterade själv gripandet efter vittnesmålet. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix.

Polisen trodde på fler gärningsmän än Breivik

När insatsledaren Håvard Gåsbakks i dag vittnade i rättegången mot Anders Behring Breivik framkom fler uppgifter om hur Breivik uppförde sig vid gripandet.

När insatsstyrkan såg Breivik nära Utöyas sydspets uppmanades han att lägga i från sig vapnen och lägga sig på marken.

– Det är inte er jag ska skjuta, jag ser er som mina bröder. Detta är en statskupp, jag ska rädda Norge från islamiseringen, sade han till polismännen enligt Verdens Gangs direktrapportering.

– Han sade också att det fanns tre celler; en i Oslo, en på Utöya och en tredje cell. Då fick jag kalla kårar och kände att terrorn slagit till i Norge. Jag bad dem centralt att slå rikslarm, berättade Gåsbakk vidare.

När Breivik något senare ber att få ett plåster för ett skrubbsår på fingret får han ett rakt svar av Gåsbakk:

– Du får inget plåster av mig. Se dig omkring, det har ingen hög prioritet.

Breivik kommenterade själv gripandet efter vittnesmålet och sade att han valde mellan att "kämpa till döden" eller låta sig tas levande för att i stället "inleda den propagandafas som jag befinner mig i nu". Han sade också att han uttryckt sig med omsorg för att insatsstyrkan inte skulle skjuta honom direkt efter att de sett de döda.

Polismannen Terje Klevengens, insatsledare i själva insatsstyrkan, fick frågan om varför polisen trodde att det fanns flera gärningsmän.

– Det var svårt för oss att inse att det var en enda man som förorsakat så mycket ont som vi såg omkring oss, berättade insatsledare

Klevengen hann se förödelsen i Oslo innan han och andra i insatsstyrkan körde mot Utöya. Det han sett i Oslo stärkte uppfattningen om att det var omöjligt för en person att genomföra bombdådet i Oslo än mindre att en och samma person låg bakom båda terrordåden.

– Det måste ha krävt mycket noggranna förberedelser, sade Klevengen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista