Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet menar att satsningen är helt unik. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Satsning ska hitta nya antibiotika

2:02 min

Svenska barn dör på grund av resistenta bakterier. För första gången gör nu det offentliga Europa gemensam sak med läkemedelsindustrin för att hitta nya antibiotika. Tillsammans satsar de drygt två miljarder kronor.

Ett av bolagen är Glaxo Smith Kline, där Andreas Heddini är medicinsk rådgivare.

– Vi ser väldigt positivt på det här samarbetet, att ta fram nya klasser av antibiotika är såpass svårt att det krävs bredare samarbeten, säger Andreas Heddini.

I forskningsprojektet samarbetar EU-kommissionen med universiteten och ett fåtal läkemedelsbolag som forskar på antibiotika. Något nytt preparat har inte kommit fram på många år, och forskningen är en kapplöpning med bakteriestammar som hela tiden förändras och utvecklar ny motståndskraft.

– Bakterierna ligger ofta steget före men det finns strategier för att bromsa resistensutvecklingen. Det kan handla om kombinationsutveckling, att man behandlar med flera preparat samtidigt men det är också viktigt att hushålla med preparaten och använda dem försiktigt, säger Andreas Heddini.

Det är ett dilemma för er tillverkare, ni gör någonting som kostar mycket pengar och är svårt men kan inte sälja för mycket av det för då motverkar det syftet?

– Det ligger i vårt intresse att ta fram läkemedel som är effektiva. Om de ska behålla sin effektivitet måste de användas på ett korrekt sätt, säger Andreas Heddini.

Det kan ta flera år innan projektet lett till nya läkemedel, i första hand mot stafylokocker.

Läkemedel mot de svåra resistenta tarmbakterierna ligger längre bort. Professor Otto Cars som länge har arbetat för att hejda antibiotikaresistens, är glad åt forskningssatsningen. Men han anser att det man behöver ställa krav på de inblandade bolagen.

– När man lägger stora skattemedel på att bekosta den kliniska utvecklingen på nya antibiotika måste man ställa krav på hur de ska användas. De ska inte marknadsföras hårt eller säljas för mycket, då får vi resistens igen. Man måste ställa krav på återhållsamhet, säger Otto Cars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista