Oslopolisen vill ännu inte kommentera hur effektiv DNA-screeningen har varit. Foto: Lise Åserud/Scanpix.

Vill DNA-testa 400 män i jakt på våldtäktsman

1:38 min

I Oslo vill polisen DNA-testa 400 män som har anknytning till ett område där en ung kvinna blev våldtagen i oktober förra året. Metoden med masstest av det här slaget har väckt starka åsikter.

Det handlar om en tidskrävande uteslutningsmetod, säger man på Kriminalpolisen i Norge efter att ha skickat ut brev till sammanlagt 400 män. 200 tidigare i våras och nu ytterligare 200.

Den norska lagen ger tillåtelse till frivilliga DNA-tester på enskilda personer, men när det sker i stor skala som nu i Oslo så kan det bli problematiskt, anser datainspektionen som vill att Justitiedepartementet ska se över frågan om storskaliga DNA-test. Och frågan om var gränsen ska dras – om det till exempel ska vara möjligt att kalla in alla män i en stad eller stadsdel.

I det här fallet i Oslo handlar det om att män som antingen bor eller har bott i området för våldtäkten ombetts lämna DNA-prov. Prov som bara ska jämföras med DNA-spår från just den här gärningsmannen och inte kommer att lagras i det centrala DNA-registret.

I nätkommentarer i norska medier så är det många som är upprörda över vad de anser vara en förskjutning i den norska lagen. Precis som i Sverige är man oskyldig tills annat bevisats, och även om det aktuella DNA-testet är frivilligt så är åsikten bland många att man nu anses skyldig tills man lämnat prov för att bevisa motsatsen.

"Förkastlig praxis. Om denna trend fortsätter måste man snart bevisa att man är oskyldig istället för att åklagaren ska presentera bevis för att man är skyldig." skriver en man på Aftenpostens Facebooksida, till exempel.

Frågan är också hur effektivt det egentligen är med DNA-screening. Av de 200 män som kontaktades i våras har ungefär hälften lämnat DNA-prov, och Kriminalpolisen vill vänta med att kommentera metoden till man ser vilket resultat det här andra utskicket ger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista