FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay samtalar med Zimbabwes president Robert Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

FN: ”Ta bort sanktionerna mot Zimbabwe”

1:49 min

Västländernas sanktioner mot Zimbabwe bör tas bort. Det rekommenderar i dag FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay, som för första gången besökt landet som så många gånger anklagats för människorättsbrott.

– Jag uppmanar de länder som nu har sanktioner mot landet att ta bort dem, tills det står klart hur det går med valet och med reformer, sa FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay på en presskonferens i dag, efter sitt en vecka långa besök i Zimbabwe.

Hon motiverade sin uppmaning med att landet behöver fokusera på sina ekonomiska problem. USA och EU införde sanktionerna efter det omtvistade valet för tio år sen, och enligt president Robert Mugabes parti skadar sanktionerna Zimbabwe ekonomiskt.

Under sitt besök har Pillay träffat både president Mugabe och premiärminister Morgan Tsvangirai, ledaren för det forna oppositionspartiet MDC som numera sitter i regeringen tillsammans med Mugabes parti.

Av president Mugabe fick Pillay under det två timmar långa mötet bland annat en historielektion, där Mugabe förklarade hur landets nuvarande problem hänger samman med historien, sa hon själv efter mötet.

Tsvangirai sa under sitt möte att det fortfarande förekommer trakasserier av anhängare till hans parti, men att det har förbättrats sen valet 2008, när minst 200 människor dödades i våldsamheterna efteråt.

Lokala människorättsgrupper däremot, som också fick träffa FN-kommissionären, säger att våldet mot oliktänkande fortsätter.

Pillay sa att hon uppmanat president Mugabe att se till att nästa val blir utan våld.

Mugabes parti Zanu-PF vill att valet ska hållas redan i år, medan de två andra partierna i regeringen säger att förberedelserna för att det ska kunna bli ett fredligt och demokratiskt val inte är klara.

President Mugabe är 88 år och har enligt medieuppgifter nyligen sagt till en förtrogen att han är trött, men inte vågar lämna sin post för att han är rädd att hans parti ska falla samman.

Det pågår en maktkamp bakom kulisserna om vem som ska ta över efter Mugabe, som styrt Zimbabwe ända sen självständigheten 1980.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista