På Ungdomsstyrelsen menar man att regeringen avsatt för lite pengar till antidiskrimineringsarbete. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Arbete mot diskriminering hotat

2:07 min

Flera antidiskrimineringsbyråer tvingas lägga ner sina verksamheter på grund av minskade bidrag från regeringen. Förra året fick 22 organisationer anslag från regeringen. I år har antalet minskat till 16.

Cathrin Boström är administrativ samordnare på antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan, som blivit utan statsbidrag i år.

– Under 2012 fick vi beslutet från ungdomsstyrelsen att de inte beviljar medel överhuvudtaget det här året, berättar hon.

– I praktiken så innebär det egentligen att vi inte kan bedriva vår verksamhet, säger Cathrin Boström på antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan.

Sveriges antidiskrimineringsbyråer bedriver sina verksamheter med hjälp av medel från Ungdomsstyrelsen. Byråerna hanterar individuella ärenden gratis och erbjuder rådgivning. De arbetar också med förebyggande åtgärder, bland annat genom information och föreläsningar.

Men eftersom regeringen minskade budgeten från 14 till 10 miljoner för två år sedan har flera byråer tvingats lägga ner. Förra året fick 22 byråer dela på pengarna. I år har 16 beviljats medel.

Och den utvecklingen oroar Cathrin Boström, som menar att det behövs lokala antidiskrimineringsbyråer som folk kan vända sig till. För i slutändan är det de diskriminerade som drabbas, säger hon.

– Risken för nästa är år att ännu fler antidiskrimineringsbyråer inte får medel. Svaret vi fick från Ungdomsstyrelsen på varför vi inte fått pengar är att de prioriterar storstäder, säger Cathrin Boström.

Omar Nur är handläggare på den enhet inom Ungdomsstyrelsen som handlägger och beviljar anslagen.

– Vår linje har ju varit att i första hand fördela pengarna till alla, säger han.

Omar Nur menar att regeringen avsatt för lite pengar till antidiskrimineringsarbete, men att Ungdomsstyrelsen ändå försöker fördela bidragen jämnt över landet.

– Vi försöker göra en fördelning så att det finns åtminstone en byrå i varje region, säger Omar Nur, handläggare på Ungdomsstyrelsen.

De lagstiftade grunderna för diskriminering

- Kön

- Könsidentitet eller könsuttryck

- Etnisk tillhörighet

- Religion eller annan trosuppfattning

- Funktionsnedsättning

- Sexuell läggning

- Ålder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista