LO:s avgående ordförande Wanja Lundby-Wedin inledningstalar vid öppnandet av Lands Organisationens 27:e kongress på Folkets Hus i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

LO väljer ny ledning

Medlemstappet viktig fråga
1:29 min

LO:s kongress inleddes i dag. Kongressens viktigaste uppgift är att välja en ny ledning. Men LO:s förbund har tappat omkring en halv miljon medlemmar under avgående Wanja Lundby-Wedins 12 år.

Medlemsvärvning är viktigast för kongressombudet Jessica Samuelsson från Göteborg.

– Kanske en lägre medlemsavgift för de som tjänar under 8 000.

Vad hoppas du att kongressen kommer besluta?

– Att man går framåt i frågan om medlemsavgifter. Sjukförsäkringen och a-kassan är även viktiga frågor för mig, säger Jessica Samuelsson.

Det är den 27:e LO-kongressen som dragit igång i Folkets hus i Stockholm. LO står inför stora utmaningar. Hur ska förbunden få fler medlemmar, hur ska LO samarbeta politiskt, och hur ska de hålla ihop inför nästa avtalsrörelse. I år föll det på jämställdhetspotterna och sammanhållingen är viktigast för Kommunals ombud Johan Ingelskog från Stockholm.

– Hur vi kan uppnå jämställda löner och bli överens om hur vi ska göra det.

I morgon lördag väljs ny LO-ledning och Karl-Petter Thorwaldsson är nominerad att ta över efter Wanja Lundby-Wedin. Pappers ombud Claes Nöid från Norrköping som gör sin första kongress har en uppgift till Karl Petter Thorwaldsson.

– Synligheten i media, vi måste synas mer och ta ställning för de svaga i samhället. Vi måste finnas på kartan och vara en aktör i samhället och debatten på ett annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".