Nya anklagelser mot Telia Sonera om avlyssning

2:11 min

Statligt ägda Telia Sonera anklagas nu för inblandning i avlyssning av fackliga företrädare och människorättsaktivisters telefonsamtal som skett via det turkiska telebolaget Turkcell, där Telia Sonera är största ägare. 

Det visar en granskning som LO-tidningen Arbetet har gjort.

När oppositionspolitiker, fackliga företrädare och andra med åsikter som går mot regimens ställs inför rätta i Turkiet är telefonavlyssning ofta viktigt bevismaterialet.

Avlyssning är i en del fall lagligt i landet. LO-tidningen Arbetet har gått igenom över hundra åtal där personer riskerar flera års fängelse där bevismaterial hämtats från olaglig avlyssning. Avlyssningen har gjorts av telebolaget Turkcell som i sin tur ägs till största del av svenska Telia Sonera. 

– Nyligen arresterades 19 kvinnor från olika fackföreningar. Jag har pratat med deras företrädare. Det visade sig att det som användes som bevis mot dem var deras samtal om hur de skulle organisera firandet av 8 mars, internationella kvinnodagen, säger Esref Okumus som är journalist på LO-tidningen Arbetet.

– Det var det brottet som ledde till att de arresterades, säger han.  

På Telia Sonera säger Thomas Jönsson som är chef för extern kommunikation på Telia Sonera, att de inte känner till de utpekade fallen men hänvisar till att det redan har skickats ett brev till styrelsen i Turkcell om hur Telia Sonera vill att myndigheternas tillgång till näten ska hanteras.

– Det kommer att tas upp med Turkcells styrelse snart, de här frågorna så att vi kan säkerställa att vi inte gör någonting bortom det som vi absolut måste göra för att få vara en Telecomoperatör i ett land, säger Thomas Jönsson.

Men det anser inte de utsatta personerna i Turkiet vara tillräckligt. De vill se ytterligare åtgärder.

– En del kräver att Telia stoppar de här avlyssningarna omedelbart eftersom det är ett brott mot mänskliga rättigheter. Andra som är drabbade och deras advokater tycker att Sverige och Telia Sonera i vilket fall måste ta upp det här med turkiska myndigheter och den turkiska regeringen, att det här inte ska gå på slentrian att bevilja tillstånd och inte ställa upp på vilka avlyssningar som helst, säger Esref Okumus på tidningen Arbetet

Telia Sonera har tidigare, efter program i SVT:s Uppdrag Granskning, kritiserats för att säkerhetstjänsterna i Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Uzbekistan, Ukraina och Vitryssland har full tillgång till dotterbolagens nät. Även där har avlyssning lett till gripanden av oppositionella.