Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Vården fuskar till sig köpengar

2:27 min

Sjukvårdspersonal friserar väntetidsstatistik för att få del av den statliga kömiljarden. Det avslöjar Kaliber i P1.

Alla landsting vill kunna visa upp korta väntetider i vården och drivkraften att förbättra den egna statistiken är stark.

– Det är belöning på att få bra siffror. Självklart leder det till att man på olika sätt försöker få bra siffror för att få in pengarna. Det gäller inte minst den offentliga vården, säger allmänläkaren Jonas Sjögreen.

De landsting som klarar att hålla tidsgränserna i vårdgarantin får dela på den statliga kömiljarden.

I en del landsting har man dessutom infört bonusar och viten för att ytterligare uppmuntra vårdgivarna att erbjuda läkarbesök och behandling inom garantins tidsramar. Vårdcentralerna rapporterar in sina väntetider två gånger per år.

Allmänläkaren Jonas Sjögreen, som fram tills nyligen arbetade på en vårdcentral i Västerås, berättar att det inte är ovanligt att man anpassar verksamheten för att köerna ska vara särskilt korta just de dagar väntelistorna rapporteras in.

– Man kan ställa in alla utbildningar, man kan stoppa beställda tider de veckorna det gäller. Det finns en stor kreativitet på det här området. Det betyder alltså att den här undersökningen är högst otillförlitlig, säger han.

Kaliber har talat med läkare på både vårdcentraler och sjukhus som berättar om olika sätt att förbättra den egna köstatistiken.

Ett sätt är att ransonera antalet patienter man tar emot, ett annat att inte skriva upp patienter på väntelistorna, trots att de väntar på behandling.

I veckan presenterade Socialstyrelsen sin utvärdering av vårdgarantin och kömiljarden. Marianne Hanning som lett arbetet är medveten väntetidsstatistiken ibland friseras.

– Vi har ju inga direkta uppgifter om detta, men vi har intervjuat personal som vittnar om att det förekommer. Alla system som bygger på prestationsersättning får med sig den här typen av anpassningar systemet.

Hur ser ni på det?

– Det är inte bra om det är på det sättet, säger Marianne Hanning.

Ett längre reportage hör du i

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista