Dragon, som syns på bilden, har skrivit rymdhistoria. Foto: Scanpix

Första kommersiella rymddockningen avklarad

"Ombord finns ett halv ton förnödenheter"
1:04 min

Första kommersiella raketuppskjutningen är avklarad. Privatägda Dragon har ordnat mat till besättningen på den internationella rymdstationen ISS.

För första gången har en privatägd raketkapsel dockat med den internationella rymdstationen. Privata företag ska i fortsättningen ta hand rutinarbetet i det amerikanska rymdprogrammet.

Rymdfarkosten Dragon eller Draken sköts upp i tisdags och för några timmar sedan kopplade den ihop sig med den permanenta internationella rymdstationen efter vad som sägs ha varit en nära nog problemfri flygning.

Med ombord finns ett halvt ton förnödenheter till besättningen på rymdstationen. Raketen och själva kapseln är tillverkade av och ägs av företaget Spacex med säte i Kalifornien.

Det här är första gången det genomförs en alltigenom kommersiell raketuppskjutning till rymdstationen men det ska bli framtidens melodi.

NASA ska i fortsättningen koncentrera sig på forskning och långväga färder som till exempel till Mars medan privata företag som Spacex ska ta över rutintransporterna, företaget har till en början kontrakt på tolv raketuppskjutningar.

Snart är det också tänkt att astronauter ska skickas iväg i privat regi, nu skjuts de upp i ryska raketer men i fortsättningen ska alltså USA inte behöva någon hjälp av Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".