En död eller skadad ung pojke. Foto: Scanpix/Shaam News Network

Över 100 uppges ha dödats i Syrien

5:57 min

Syriska nationalrådet, oppositionens största gruppering, uppger nu att över 110 människor dödades av den syriska regimens styrkor i byn Houla under fredagen. Hälften av de dödade ska ha varit barn.

Dödstalet är dubbelt så stort som det oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet, med bas i London, hittills har uppgett.

Syriska nationalrådet, oppositionens största gruppering, anklagar regimen för ännu en massaker och kräver att FN:s säkerhetsråd samlar sig till krismöte för att utreda händelsen.

– Över 110 människor dödades, varav hälften barn, av den syriska regimens styrkor i byn Houla, sade den ansvarige för rådets utrikespolitiska ärenden, Bassma Kodmani, på lördagen.

Dödstalet är dubbelt så stort som det oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet, med bas i London, har uppgett. Enligt den gruppen dog dryg 50 civila, varav 13 barn, när militären granatbesköt dem.

– Det var en regelrätt massaker som ägde rum och FN-observatörerna gjorde ingenting, sade Rami Abdel Rahman från Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Enligt SOHR fortsätter boende under lördagen att fly från Houla, av rädsla för nya attacker från statliga styrkor. Reuters beskriver Houla som en samling byar i provinsen Homs.

Artillerielden i fredags rapporteras ha inletts efter det att mindre strider förekommit mellan militär och oppositionsmilis i området.

Det finns också rapporter om dödstal på andra håll i Syrien. Enligt Shaam News Network har civila dödats i bland annat Damaskus, Hama, Daraa, Aleppo och Homs.

Vissa av bombangreppen i Syrien är så sofistikerade och så omfattande att det tyder på att "etablerade terrorgrupper" är inblandade, säger FN-chefen Ban Ki-Moon i sin senaste rapport till säkerhetsrådet.

Ban uppmanar andra länder att inte förse någondera parten i Syrien med vapen, militär hjälp och träning. Han gör bedömningen att oppositionen kontrollerar en påtaglig andel av de syriska städerna nu.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista