Lastbilschauffören Niklas Fågel. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.

Svenska vägar en pina för lastbilschaufförer

1:44 min

Många vägar är så dåliga att yrkeschaufförernas hälsa äventyras. Det visar en ny rapport där vibrationer mätts på totalt 370 mil väg i flera olika länder, bland annat i norra Sverige.

Lastbilschauffören Niklas Fågel från Nykarleby i Finland har upplevt riktigt dåliga vägar.

– Jag minns jag körde upp på finska sidan och där var vägen dålig, men den var ännu sämre på den svenska sidan, säger Niklas Fågel.

Hur var den då?

– Det var skumpigt.

Guppiga och ojämna vägar är ett bekymmer för många som har lastbilshytten som arbetsplats, framförallt i samband med tjällossning.

I en ny rapport har vibrationer mätts inne från lastbilar på totalt 370 mil väg i de nordligaste delarna av Sverige, Finland, Norge och Skottland. Rapporten visar att det är rejält skakigt, säger Johan Granlund vägteknikchef på det statliga bolaget Vectura.

– Vi är ju flera kollegor som åkt med lastbilschaufförerna och den sammanfattande beskrivningen är hela havet stormar, säger Johan Granlund vägteknikchef på Vectura.

Förutom ryggskador och diskbråck ökar också gropiga och ojämna vägar risken för olyckor eftersom lastbilarna kan få sladd.

– En typ av konsekvens är vältolyckor, säger Johan Granlund.

Lastbilschauffören Niklas Fågel tror att det kan bli svårt att helt komma till rätta med problemet.

– Det kan ju vara svårt att ta bort tjälen ur marken och det påverkar ju vägarna där uppe, men visst skulle de kunna sköta om vägarna bättre där, säger Niklas Fågel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista