Superteleskop i Karoo i Sydafrika. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Superteleskop i Sydafrika

1:12 min

Det är nu klart att Sydafrika ska bli det främsta värdlandet för ett nytt superteleskop som bland annat ska leta efter intelligent liv i rymden.

Det är nu klart att Sydafrika ska bli det främsta värdlandet för ett nytt superteleskop som bland annat ska leta efter intelligent liv i rymden.

Det handlar om världens största och mest avancerade radioteleskop, som ska bestå av uppemot 3 000 små antenner spridda över ett stort område.

Där ska de scanna av rymden i jakt på ny information i en rad mycket komplicerade astronomiska frågor.

Till exempel hur universum skapades, varför det expanderar och om det finns annat liv därute.

Merparten av projektet ska byggas i halvöknen i Karoo, en avlägsen relativt obefolkad del i västra Sydafrika, som ska vara perfekt för radiomottagning.

Där finns det så lite störningar, i form av till exempel mobiltelefonsignaler.

Det är en internationell sammanslutning av åtta länder som står bakom forskningsprojektet, däribland Storbritannien och Kina.

Sydafrika hade hoppats bli det enda värdlandet för jätteinvesteringen på drygt 13 miljarder kronor. Men en del av projektet ska nu också placeras i Australien och Nya Zeeland.

Satsningen kommer att skapa tusentals nya jobb och den sydafrikanska forskaren Justin Jonas säger att det innebär en vändpunkt för Afrika.

Afrika blir nu ett mål för forskning och ingenjörskonst, och inte bara en plats att hämta råvaror ifrån.

Maria Sjöqvist, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista