USA:s president Barack Obama håller tal inför anhängare i Newton i Iowa. Foto: Charlie Neibergall/Scanpix.

Barack Obama till hårt angrepp mot Mitt Romney

"Vi ser Romney som en jobbförstörare"
2:23 min

I USA har valkampanjen inför presidentvalet i höst börjat hetta till på allvar. Obamalägret har börjat angripa den republikanska kandidaten Mitt Romney för hans tidigare verksamhet som chef för riskkapitalistbolaget Bain Capital.

Många anser att angreppen gått för långt, även vissa på den demokratiska sidan.

– Bain tjänade stora pengar på vårt företag, vi ser Romney som en jobbförstörare, säger en arbetare i den här reklamfilmen och president Obama instämmer.

Det gäller ett stålföretag i Kansas som Bain Capital tog över men sedan la ner och 750 anställda miste jobbet - fast efter att Mitt Romney lämnat chefsposten.

Redan under primärvalen blev Romney angripen av sina republikanska motståndare för att vara en ”gam-kapitalist” och nu fortsätter Obama i samma stil.

Romney kontrar och anklagar Obama för att angripa den fria företagsamheten och spela på avundsjuka.

– Jag har arbetat i den privata sektorn i 25 år och jag kan läsa ett bokslut. Jag vet vad som behövs för att skapa jobb, till skillnad från Obama som aldrig arbetat i något företag, kontrar Mitt Romney.

Det har hela tiden varit Romneys tyngsta argument och opinionsundersökningar visar att väljarna tror att han är den bästa på att rädda ekonomin.

Just därför är det så viktigt för Obama att angripa honom på jobbområdet.

Men samtidigt som Obama kritiserat riskkapitalistbolagen så har han själv bett om stora bidrag från dem till sin kampanjkassa, vilket många uppfattat som dubbelmoral.

Ända sedan Clinton-tiden har det i själva verket varit mycket nära förbindelser mellan Wall Street och demokraterna och en rad av de ekonomiska toppfigurerna i Obama-administrationen kommer direkt från finanssektorn.

Ett antal demokrater har också den senaste veckan kritiserat Obamas valkampanj för ha blivit alltför populistisk.

Det ser också ut som om bidragen från riskkapitalisterna till Obama den här gången blir klart mindre än för fyra år sedan.

Men det är mycket möjligt att det ändå återigen blir öppna dörrar mellan Vita huset och Wall Street - om Obama skulle vinna valet i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".