1 av 5
Gärningmannen sköt från ett restaurangtak. Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva/Scanpix.
2 av 5
Hyvinge centrum avspärrat. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Ett kriscenter har upprättats i Hyvinge. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
En polisman tar hand om gärningsmannens gevär. Foto: Jussi Nukari/Scanpix.
5 av 5
Blommor och ljus hedrar offren för skottdådet. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Två döda efter skottdramat i Finland

1:26 min

I Hyvinge, drygt fem mil från Helsingfors i Finland, sköt en man mot förbipasserande från ett restaurangtak i natt. En 18-årig kvinna dödades direkt och åtta skadades. Senare på morgonen avled ytterligare en person till följd av sina skador.

Under natten var oron stor i samhället innan polisen lyckades gripa mannen på morgonen.

– Han greps två kilometer från centrum och gav då upp utan strid meddelade polisen på en presskonferens i Hyvinge på morgonen.

Det var strax före klockan två i natt, finsk tid, som den kamouflageklädde gärningsmannen öppnade eld från ett restaurangtak i Hyvinge, drygt fem mil norr om Helsingfors. En 18-årig kvinna sköts ihjäl och ytterligare åtta människor skadades, en del av dem allvarligt. Senare på morgonen avled en av de skadade, en 18-årig man som förklarades död på sjukhus, uppger TT.

Enligt Yle är alla skadade unga, och en av dem är polis.

– Det hördes skottlossning och sedan började folk springa. En av dem hade ett sår i ansiktet och bad mig ringa en ambulans. Efter en stund hördes det mera skottlossning och en kvinna föll till marken. Efter det började jag också springa, säger 16-åriga Jani Kuronen till Yle.

Den misstänkte gärningsmannen lämnade platsen till fots och direkt efter skottlossningen beordrade polisen människorna i centrum att ta sig inomhus. En del tog skydd under borden i barerna tills de fick lämna platsen vid fyratiden i morse.

Eftersom polisen till en början inte visste var mannen tagit vägen eller hans identitet så uppmanades invånarna att vara aktsamma och undvika att röra sig i stadens centrum och i de närliggande områdena. Flera gator var avstängda i centrum och polispatruller fanns på plats.

Men strax efter klockan halv nio lokal tid så lyckades alltså polisen gripa gärningsmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista