Bilden uppges föreställa en demonstration i staden Idlib i Syrien. Foto: Shaam News Network/Scanpix

Många barn uppges dödade i ny syrisk massaker

Den syriska oppositionen rapporterar om en massaker i Houla utanför Homs där minst 90 ska ha dödats. Om uppgifterna stämmer är dödssiffran den högsta i ett enskilt fall, sedan upproret mot Bashar al-Assad inleddes för 14 månader sedan.

Ytterst få journalister släpps in i Syrien och omvärlden är beroende av de youtube-klipp som aktivister laddar upp på internet;

På ett videoklipp räknar jag till elva döda barn, ungefär i åldrarna 1 till 7 år.

De ligger på golvet i rum tillsammans med dödade vuxna och mannen som håller i mobilkameran pratar oavbrutet som för att besvärja den ohyggliga synen: Jag sätter min tillit till gud. Vi har ingen annan än gud. Gud är störst.

Den syriska oppositionen säger nu världen är medskyldig till denna massaker och kräver att FN agerar omedelbart.

Massakern i Houla ska ha börjat med artillerield i går kväll - många av de barn som överlevt har skador av granatsplitter - men efter bombardemanget ska regimens milis shabiha ha gått från hus till hus och dödat.

Barnen på videoklippen ser ut att ha dels slagits ihjäl och dels skjutits.

Enligt uppgift ska en grupp FN-observatörer just ha anlänt till platsen för massakern i Houla nu vid lunchtid.

Närmare 13 000 människor beräknas ha dödats i Syrien sedan upproret inleddes - 1 500 av dem har mist livet sedan vapenvilan trädde ikraft 12 april.

Sändebudet Kofi Annan väntas besöka Damaskus i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".