Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen intervjuas i Ekots lördagsintervju. Foto: Maria Gustafsson/Sverigesradio.

(S) vill stoppa vapenexport till diktaturer

"Med en ny lagstiftning borde man inte kunna exportera vapen för strid"
1:24 min

Socialdemokraterna skärper sin syn på vapenexport. Efter debatten om vapensamarbetet med Saudiarabien kräver partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg att en ny vapenexportlag ska förbjuda försäljning av vapen för strid till diktaturer. Det sa han i Ekots lördagsintervju i dag.   

– Jag tycker inte att en framtida lagstiftning ska möjliggöra att man exporterar vapen för strid till diktaturer, säger Mikael Damberg.

I debatten efter Ekots avslöjanden om det långtgående vapensamarbetet med Saudiarabien har det framstått som att Socialdemokraterna och Moderaterna står på samma vapenexportvänliga linje. Som i SVT:s partiledardebatt nyligen.

Står ni för ungefär samma politik här, socialdemokrater och moderater?

– Ja, det tror jag. Det låter så, svarade Fredrik Reinfeldt då.

– Försvarspolitik och säkerhetspolitik är viktigt för Sverige, sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Båda partierna har talat om en ny lag som ska ställa hårdare krav för att exportera vapen till icke-demokratier men utan att precisera sig om vad det konkret borde betyda för till exempel affärerna med Saudiarabien.

Nu kräver alltså Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, att den kommande lagen ska vara så strikt att den hindrar framtida export av vapen inte bara till Saudiarabien, utan till diktaturer i allmänhet.

Mikael Damberg är kritisk till att regeringen dröjer med att ta fram en ny lag.

– Med en ny lagstiftning så borde man inte kunna exportera vapen för strid till Saudiarabien till exempel. Det är ett sådant exempel där jag tror att en ny vapenlagstiftning skulle få väldigt stor betydelse. Det är exakt det vi efterlyser och där vi undrar varför regeringen skjuter den här frågan framför sig. Det finns en riksdagsmajoritet som de facto har beställt tuffare översyn av vapenlagstiftningen, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".