1 av 3
2 av 3
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 3

Gärningsmannen i Hyvinge erkänner dödskotten

"De ringde och berättade att han hade dött"
1:21 min

I Finland har den 18-åring som greps efter nattens skottlossning erkänt. Två personer dödades och sju skadades. 18-åringen säger att offren var slumpmässigt valda.

Det var vid tvåtiden i natt, lokal tid, som 18-åringen, från ett restaurangtak, sköt mot en nattklubb på andra sidan gatan.

En ung kvinna dog direkt och en ung man dog senare på sjukhus.

Timos son var med när bäste vännen blev skjuten och berättar om dödsbeskedet.

– Det var vid åtta-nio-tiden i morse som de ringde och berättade att han hade dött, säger Timo med tårar i ögonen där han står vid de blommor och ljus som har lämnats vid mordplatsen. Timos son klarade sig oskadd.

Förutom de döda 18-åringarna skottskadades sju personer, en av dem allvarligt. Den allvarligt skadade är den kvinnliga polis som först kom till platsen.

Efter terrorattackerna i Norge har den finländska polisen förberett sig på liknande gärningar vilket gjorde att polisens specialstyrka var snabbt på plats. Efter ett tips kunde gärningsmannen gripas odramatiskt ungefär sex timmar efter dådet.

Hyvingeborna var i dag chockade över det som hänt även om det inte var helt oväntat med tanke på det som hände i Norge.

– Jag hade väntat att det skulle hända här i Finland snart, säger Evert Nordberg.

De mördade kände varken gärningsmannen eller varandra. Polisen vill inte avslöja om de har fått reda på något motiv till skottlossningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".