Påvens butler, Paolo Gabriele, riskerar 30 års fängelse. Foto: Scanpix

Brottsmisstänkt butler inspärrad i Vatikanen

Den bild av ondsinta konspiratörer, svågerpolitik och korruption som den senaste tiden blottats från Vatikanstaten, skärptes ytterligare på lördagen då påvens butler formellt anklagades för delaktighet i "Vatileaks".

Butlern Paolo Gabriele misstänks för att ha läckt konfidentiella handlingar och brev från påvens privata arbetsrum till medier.

Om han fälls i domstol så riskerar den 46-årige Gabriele 30 års fängelse.

Att stjäla hemliga dokument från ett statsöverhuvud — som påven Benedictus är för Vatikanstaten — är ett mycket allvarligt brott. Sedan i onsdags då Gabriele greps efter att dokument hittats i hans lägenhet sitter han inspärrad i ett så kallat "säkert rum" i Vatikanstaten.

Några fängelser eller häkten finns inte i pyttelandet, och skulle det bli aktuellt så får sannolikt Gabriele skaka galler i Italien.

Enligt den italienska dagstidningen Il Foglio är butlern snarare en "lämplig syndabock".

Även i internationella medier lyfts bilden fram där butlern närmast är en bricka i ett maktspel — och att fler personer velat se dokument läckta som avslöjar den omfattande korruptionen inom Vatikanstaten.

I förra veckan skakades Vatikanen av publiceringen av boken "Hans helighet" av journalisten Gianluigi Nuzzi. Boken bygger på dokument, bland annat privata brev, som smugglats ut av så kallade whistleblowers som slagit larm om att allt inte står rätt till inom pyttestaten.

Nuzzi har inte avslöjat någon av sina källor, men har sagt till CNN att hans huvudkälla i boken "Maria" skulle riskera "liv och lem" om hennes eller hans identitet blev känd.

Påven Benedictus uppges ha blivit chockerad och väldigt ledsen över de uppgifter som kommit fram under "Vatileaks". Förutom den polisutredning som arbetar med fallet, undersöker en kommission bestående av kardinaler uppgifterna i skandalen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista