Biståndsminister Gunilla Carlsson på besök i södra Somalia för att tala med människor som drabbats av den svåra torkan. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio

Tuffare tag när helt ny biståndspolitik lanseras

2:04 min

Hårdare styrning och större krav på resultat. Det är biståndsminister Gunilla Carlssons nya inriktning på den svenska biståndspolitiken som hon arbetat fram tillsammans med Storbritanniens regering.

Gunilla Carlsson planerar att införa en ny biståndspolitisk plattform som ska styra alla delar av biståndet, och dagens samarbetsstrategier med motagarländerna kommer att ersättas med resultaterbjudanden.

Kontrakt eller resultaterbjudande ska vara den form av bistånd som mottagarländer erbjuds från Sverige. Det skiljer sig stort ifrån dagens arbete med bistånd där det vanligen finns en samarbetsstrategi som tagits fram för att hitta det bästa och lämpligaste sättet att ge bistånd.

Bland biståndsorganisationerna har Gunilla Carlssons nya inriktning av biståndspolitiken uppmärksammats.

Organisationer som Rädda Barnen, Diakonia och Svenska Kyrkan har begärt att få delta i diskussionen om den nya inriktningen på biståndspolitiken.

Ett möte hålls den 29 maj med Gunilla Carlssons statssekreterare Hanna Hellkvist.

När det gäller biståndets styrning är det viktigt att det utgår från mottagarländerna egna planer och prioriteringar säger organisationerna i ett brev till Gunilla Carlsson.

De säger också att det finns en risk att mottagarländerna anpassar sig efter vad som erbjuds och inte kommer att fråga efter det de verkligen behöver.

Övriga regeringspartier har ännu inte förhandlat om saken. Men enligt Gunilla Carlsson kommer den biståndspolitiska plattformen att vara klar senare i år. Avsikten är att allt svenskt bistånd, totalt cirka 35 miljarder per år, ska ha samma målsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista