Nej till jobb ska sänka ersättningen

Erik Ullenhag: Jobbet är nyckeln in i det svenska samhället
1:43 min

Nyanlända flyktingar och asylsökande ska få sänkt ersättning om de säger nej till jobb. Ett lagförslag kan enligt integrationsministern Erik Ullenhag komma redan till hösten.

–  Därför att vi måste vara tydliga med att ha ett jobbfokus när du är nyanländ invandrare till Sverige. Och är det då så att du har möjlighet att få jobb och bostad på någon annan ort än där du just nu lever så ska du medverka till att ta det arbete. Gör du inte det ska man också kunna sätta ned ersättningen, säger Erik Ullenhag.

Det regeringen vill är alltså att vara ännu tydligare med jobblinjen redan den första tiden för nyanlända. Det ska räcka med att man säger nej till ett jobb, till ett första erbjudande, för att bidraget ska sänkas. Den här möjligheten har Arbetsförmedlingen redan när det gäller SFI, Svenska för invandrare.

Detta är inte första gången som regeringen de senaste månaderna pekat ut flyktingar och asylsökande som en problemgrupp på arbetsmarknaden. Statsminister Reinfeldts uttalande om att etniska svenskar har låg arbetslöshet är ett exempel. I vårbudgeten pekades också arbetslösheten bland invandrade ut som ett särskilt problem.

– Jobbet är nyckeln in i det svenska samhället tillsammans med kunskaper i svenska. Tittar man på hur arbetslösheten ser ut så är det två grupper, ungdomar och utrikes födda, som har det särskilt svårt. Det är därför vi identifierar det här som en av våra stora samhällsutmaningar, att snabbare få utrikesfödda i arbete, säger integrationsministern.

Några konkreta detaljer om förslaget vill han inte prata om nu. Det är för tidigt. Men att det finns besparingar att hämta om politiken lyckas är Erik Ullenhag övertygad om.

– Det är klart att lyckas vi att snabbare få fler utrikesfödda i arbete är det en väldig välfärdsvinst. Men man ska vara försiktig och räkna exakt på vilka vinster man får innan vi ser att folk verkligen kommer i arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".