1 av 2
Maskerade beväpnade talibaner i Roshidanområdet i Afghanistan. Arkivbild. Foto: Rahmatullah Naikzad/Scanpix.
2 av 2

Fel ringsignal kan innebära döden

7:32 min

I Afghanistan kontrollerar talibanerna stora delar av landsbygden, medan regeringsstyrkor säkrat städerna. Osäkerheten på landsbygden väntas öka i takt med att utländska styrkor börjar trappa ner sin närvaro.

Den som ska resa från städerna ut på landet kan räkna med att stoppas i otaliga vägspärrar, där talibaner noga kollar inte minst resenärernas mobiltelefoner.

De som stoppas i en av talibanernas vägspärrar på afghanska landsbygden bör helst inte ha Lady Gaga som rington på sin mobil. Talibanerna har tagit för vana att noga inspektera resenärers mobiltelefoner.

En neutral variant går bra, men bäst är kanske att talibansäkra mobilen genom att ladda ner talibanernas egna låtar.

Man behöver inte färdas långt utanför stadsgränsen i Kabul eller andra större städer med sina säkerhetsbubblor förrän det finns risk att stoppas i otaliga talibanvägspärrar. Talibanerna kontrollerar redan stora delar av landsbygden, och osäkerheten väntas öka i takt med att antalet utländska soldater dras ner de närmsta åren. Det gäller även om talibanerna har försvagats kraftigt i sina tidigare fästen i Kandahar och Helmand.

– I mitt jobb måste jag resa runt mycket i landet, berättar Omid, en affärsman som jag träffar på en restaurang i Kabul. Vid ett bord intill sitter ett par välsminkade och obeslöjade afghanska kvinnor med tajta jeans och äter lunch. En syn som hade varit otänkbar under talibanstyret.

Omids jobb är att leverera importerade mediciner till organisationer och myndigheter i alla delar av Afghanistan. Inför varje resa är han orolig. Han säger att han är beredd på allt, talibaner, tjuvar, rånare.

Omid är slätrakad och har moderna västliga kläder och trendiga glasögon. Han har inget till övers för talibanernas extrema, medeltida ideal. Men flera gånger i månaden när han måste resa ut på landsbygden, sätter han på sig traditionella kläder, tar av sig glasögonen och låter skägget växa. I talibanernas vägspärrar kollar de hur varje person ser ut, berättar han.  Det är ett sätt att försöka hitta misstänkta regeringssympatisörer.

Inte minst viktigt är också att förbereda sin mobiltelefon, det vet alla afghaner som måste resa runt på vägarna. Att ta bort känsliga telefonnummer. Det är rutin att talibaner i vägspärrar ringer nummer de hittar i telefonen och frågar personen som svarar vem personen framför dem är.

– Så jag raderar alla nummer, berättar Omid.

Det går inte att säga säkert vad som skulle hända om talibanerna hittar exempelvis Lady Gaga i mobilen eller numret till någon Nato-bas eller en medlem av afghanska parlamentet. 

– Om man talar flytande pashto kanske det går att snacka sig ur läget, säger Omid, men om jag inte kan snacka och om jag bara talar dari kan jag förlora mitt liv.

När talibanerna styrde Afghanistan några år fram till 2001 förbjöd de musik. Undantaget är religiösa sånger utan musikinstrument. I dag har talibanerna rekryterat tiotals sångare till vad som är något av en islamistisk musikindustri.

I Kabul finns affärer som säljer videoklipp och ringtoner att ladda ner i sin mobil inför resor i talibankontrollerade områden. Många av kunderna, likt affärsresenären Omid, hatar talibanerna men ser det som något av en livförsäkring att försöka låtsas vara talibansympatisör.

Det är sånger som i svulstigt poetiska vändningar hyllar självmordsbombare. "Unga hjälte, du är muslimska världens atombomb, du förintar dig själv av kärlek till din religion" lyder texten i en sång.

En annan handlar om "Domedagen" för Satan från Väst.

Affärsresenären Omid säger att de farligaste provinserna för honom är Helmand, Kandahar och Zabul.

– Situationen blir värre, jag är inte särskilt hoppfull över vad som ska hända i Afghanistan, säger han.

Jag frågar om han tror att talibanerna har mycket stöd bland landsbygdsborna.

– I städerna är situationen ok, men på landsbygden har staten ingen närvaro, där finns ingen lag och ordning, och då fylls vakuumet av talibaner.

I Kabuls västra utkant avgår bussar till bland annat Kandahar och Helmand. Den här delen av Kabul har en annan karaktär än centrum. Här går nästan alla kvinnor runt i samma ljusblå burka som var obligatorisk under talibanerna och många av männen verkar inte benägna att kritisera talibanerna.

Busschauffören Rafiullah säger att han är orolig varje gång han lämnar den relativa tryggheten i Kabul. Vägen är inte säker, det händer grejor varje dag, säger han.

Han säger att han ibland brukar stoppas av talibaner, särskilt i Ghazni-provinsen. När det händer letar talibanerna genom bussen, kollar alla passagerare. De letar efter dem som verkar jobba för Hamid Karzais statsapparat.

– När det händer blir passagerarna tillsagda att kliva av bussen och följa med talibanerna, säger Rafiullah.

En annan busschaufför jag träffar här, Mohammad Qasim, tycker inte att talibanerna är det stora problemet, utan de internationella soldaterna.

– Ibland har de utländska soldaterna sina konvojer eller övningar, och då måste vi stanna i fyra-fem timmar. Det hjälper inte att vi vädjar om vi har en sjuk passagerare ombord som behöver komma till sjukhus, säger han.

– Talibanerna stoppar oss ibland men de orsakar inget trubbel för oss.

Även om fanatisk islamistisk musik i mobilen kan rädda någons liv i en talibanvägspärr är det inte lika lyckat för den som stoppas av de alltmera effektiva afghanska säkerhetstyrkor som vidmakthåller säkerhetsbubblan i exempelvis Kabul. Den som stoppas och håller på att  identifiera sig för en barsk afghansk soldat eller polis i en av otaliga vägspärrar i huvudstaden bör definitivt inte ha hyllningar till självmordsbombare som plötsligt ljuder ur mobilen.

Sekulärt eller islamistiskt, Lady Gaga eller martyrmusik – oavsett vad – så är Afghanistans öde är osäkert, och kommer närmsta åren allt mer att ligga i afghanernas egna händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista