MP vill ge lärare rätt att ordinera stöd till elever

1:14 min

Miljöpartiet kräver en ändring av skollagen som ska garantera eleverna att få stöd i tid. Det sa språkröret Gustaf Fridolin när han avslutningstalade på Miljöpartiets kongress i Umeå.

– När en läkare ser att en patient behöver en viss medicinsk åtgärd så ska ingen byråkrat kunna stoppa det. Och när en utbildad lärare ser att en elev behöver en viss pedagogisk åtgärd, så ska eleven få det, sa Gustav Fridolin i sitt avslutningstal.

Miljöpartiet vill skriva in i skollagen att lärare ska ha rätt att ordinera extra stöd till svaga elever. Förslaget skulle enligt Miljöpartiet ge lärare mer makt över beslut och mer makt över hur resurserna i skolan fördelas. Förslaget skulle också innebära att stöd till elever  skulle sättas in tidigare.

Det finns inga beräkningar av hur dyrt förslaget blir för statskassan. I sin budget avsätter partiet fem miljarder extra till skolan på tre år, men språkröret Gustaf Fridolin menar att det kan behövas ytterligare resurser.

Förslaget ger också lärare större möjlighet att stå på sig mot arbetsgivare som vill hålla nere kostnaderna och inte satsa på elever som kräver stöd.

– Farhågorna finns men det är därför vi försöker minimera genom att sätta in mandaten, rätten, i skollagen. Farhågorna finns alltid, säger Jabar Amin, Miljöpartiets skolpolitiske talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista