Skolan i fokus när MP avslutade kongressen

1:49 min

Miljöpartiet föreslår att ge lärare rätt att ordinera stöd till elever. Det sa språkröret Gustav Fridolin när han avslutningstalade på Miljöpartiets kongress.

Men före talet drogs också de miljöpartistiska ombuden med i segeryran. Efter Loreens vinst i natt blev det dans i kongressalen i Umeå.

Även om opinionssifforna inte gått upp, upp, sen Miljöpartiet valde nya språkrör förra året var stämningen på topp när Loreen spelades på hög nivå i kongressalen före avslutningstalet. Ombuden dansade och applåderade i bänkarna.

I dag föreslog Miljöpartiet att lärare ska få rätt att ordinera extra stöd till svaga elever. Förslaget skulle enligt Miljöpartiet ge lärare mer makt över beslut och mer makt över hur resurserna i skolan fördelas. 

Och det var skolan som var kongressens huvudnummer men besluten gick partiledningens väg och det blev inget förbud att ta ut vinst för dom som driver friskolor. Men debatten i fredags var het.

– Det har gått för lång nu. Våra barn och ungdomar är inte längre elever. De är kunder, sa ombudet Marie Åkesdotter i debatten.

På kongressen slog partiet också fast att miljöskadliga subventioner ska fasas ut. Men att reseavdraget för den som kör bil till jobbet skulle vara en sådan har väckt hård intern debatt. Så hård att partisekreterare Anders Wallner manade till bättring i sitt tal.

– Så fegt, har lantisarna fått vetorätt nu? Vissa av de här uttrycken som vi miljöpartister använder, som landade i min mejlbox är inte av den sorten att de lämpar sig i att ta upp i ett tal. Och knappt ens vad vi bör använda mot våra motståndare i de hetaste politiska debatterna, sa Anders Wallner.

När Gustav Fridolin avslutningstalade på söndagsförmiddagen blev partiets fokus tydligt.

– Därför är Miljöpartiet också skolpartiet. Lärarpartiet, elevpartiet, Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista