Unga aktivister misshandlade i Angola

1:34 min

Flera unga oppositionsaktivister i Angola har misshandlats i veckan. Detta samtidigt som regeringen har satt ett datum för det andra valet i landet efter inbördeskriget.

Det var en grupp unga som hade samlats hemma hos en populär rappare i huvudstan Luanda när plötsligt 15 maskerade män bröt sig in och började misshandla dem. De maskerade männen tog också med sig datorer och dokument från gruppen.

– Det var tydligt att de inte ville döda oss, bara skrämmas, säger en av aktivisterna.

Det är samma grupp som det senaste året har ordnat små demonstrationer för mer demokrati i landet. Ett helt nytt fenomen i Angola som har styrts av samma ledare i över 30 år.

Angolas president Jose Eduardo dos Santos är den som suttit längst vid makten i Afrika och det är troligen han som kommer att vinna också valet i sommar. Det ska hållas den 31 augusti meddelades nu i veckan och det blir bara det tredje valet sedan Angola blev självständigt från Portugal 1975.

Efter det följde ett långt inbördeskrig. Angola har nu haft fred i tio år samtidigt som en oljeboom har gjort att inkomsterna strömmar in i landet. Men de kommer bara de rika till del och vi har inga politiska fri- och rättigheter, säger de aktivister som har börjat försöka protestera, med websidor och egen webradio förutom demonstrationerna.

Men att det är en farlig väg att gå bevisas av de anonyma män som misshandlade de unga aktivisterna nu i veckan och det är inte första gången det händer.

Amnesty International uppmanar nu myndigheterna i Angola att undersöka misshandeln och vilka som ligger bakom. Polisen har i tidigare fall skyllt på rivaliserande gäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista