Över 30 barn dödades i massakern i Houla. Foto: Scanpix

Syrien förnekar massaker, världen fördömer

De brutala bilderna på dödade barn i Houla får väst- och arabvärlden att rasa. Men Syriens regim förnekar all inblandning och Ryssland uppges tills vidare ha stoppat FN:s säkerhetsråd från att uttala sig.

"Världen tittar åt ett annat håll. Gör du också det?" undrade The Independent på söndagen, då flera brittiska tidningar publicerade blodiga bilder på de över 30 barn under tio år som dödades i striderna i Houla i fredags.

"Vi anser att vi måste chockeras ibland. Vi måste ta upp omvärldens oförmåga att skydda de här barnen", motiverade Independents chefredaktör John Mullin.

FN:s ledning kräver att de skyldiga ställs till svars. Särskilde Syrien-sändebudet Kofi Annan kommer själv till Syrien på måndagen för att undersöka läget. Storbritanniens utrikesminister William Hague åker samtidigt till Moskva för att försöka få med sin ryske kollega Sergej Lavrov på hårdare tag.

Ryssland uppges tills vidare ha stoppat ett fördömande i säkerhetsrådet, med hänvisning till att man först vill få en rapport om situationen från chefen för FN:s observatörsstyrka i Syrien, norske Robert Mood. På söndagen pågick intensiva förhandlingar för att skyndsamt få till stånd ett extrainsatt rådsmöte.

"Att frågan förs till FN:s säkerhetsråd är viktigt också för att söka bevara enigheten i det internationella samfundets reaktion. Skulle den spricka skulle vägen till det öppna och fullständiga inbördeskriget snabbt öppnas", skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på sin blogg.

Den syriska regimen svor sig under tiden fri från alla anklagelser.

- Terrorister attackerade från klockan 14 till klockan 23. Inte en enda syrisk stridsvagn ryckte in. De syriska styrkorna lämnade inte sina positioner, sade Jihad al-Makdissi, talesman för Syriens utrikesdepartement, när han på söndagen meddelade att en militär-juridisk kommitté fått i uppdrag att utreda saken.

Burhan Ghalioun, ordförande för oppositionella Syriens nationella råd, manade i sin tur till ett "frihetskrig" mot regimen — om inte FN agerar.

- Jag manar det syriska folket att ta strid för frihet och värdighet, förlitande sig på de egna styrkorna, på de rebeller som finns över hela landet och den Fria syriska arméns brigader och vänner, sade Ghalioun på en presskonferens i Istanbul.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista