Arkivfoto: Victor Lundberg/Scanpix.

20-tal länder spionerar på flyktingar i Sverige

Yasir: Jag går olika vägar till jobbet
2:43 min

Tusentals personer lever i Sverige med rädsla för repressalier från sina forna hemländer för sitt politiska engagemang mot regimerna. Sett över de senaste tio åren är det minst ett 20-tal länder som på plats i Sverige bedriver spioneri och påtryckningar på opposionella, enligt Svenska säkerhetspolisen.

-- Om säkerhetspolisen skulle få korn på verksamheten så kan man inte göra mer än att eventuellt utvisa personen ur landet.

– Men spionerna kan också finnas på andra ställen i samhället som till exempel statliga flygbolag, nyhetsbyråer, eller vara falska flyktingar utplacerade av regimen i syfte att infiltrera de oppositionella organisationerna och den vägen kartlägga och eventuellt hota oppositionella, säger Wilhelm Unge som är chefsanalytiker för kontraspionaget vid svenska säkerhetspolisen.

Yasir Al-Sayed Issa är politiskt engagerad mot den Syriska regimen. Bland annat sprider han bilder och filmklipp från den politiska kampen i Syrien. Han har blivit hotad för sitt engagemang.

– Det som jag känner har drabbat mig mest är misstänksamheten som ökat i mina närmaste kretsar, säger han. I vardagen tänker jag också på att inte gå samma väg hem och till jobbet för att minska riskerna.

Han berättar också om hoten om att hans släktingar kommer att råka illa ut om inte han slutar med sin aktivism. Vilket också har hänt, säger han, släktingar i Syrien har blivit fängslade, slagna och beskjutna.

– Det kan vara väldigt svårt att fortsätta efter att man känner sig skuldsatt för något som har hänt någon anhörig. Vissa har tyvärr valt att isolera sig från det politiska arbetet för att de inte längre klarar av det, säger han.

Han är inte heller ensam om att känna rädsla. Enligt svenska säkerhetspolisen handlar det om tusentals människor i Sverige som är rädda för repressalier från sina hemländer.

– Många av dem lever i sådan rädsla att de inte vågar utöva sina grundlagsfästa fri- och rättigheter och helt plötsligt inte vågar rösta på ett visst sätt i de svenska valen och så vidare. Då börjar vi få en situation där det svenska demokratiska systemets funktionssätt inte är fullgott längre, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker för kontraspionaget vid svenska säkerhetspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".