Över 30 barn dödades i massakern i Houla. Foto: Scanpix

FN:s säkerhetsråd fördömer massaker Syrien

1:28 min

I New York höll  FN:s säkerhetsråd på söndagskvällen ett extrainsatt möte om massakern i Houla i Syrien i fredags. Chefen för FN:s övervakare rapporterade att mer än 100 människor dödades i anfallet, och mötet slutade med att ett enigt säkerhetsråd fördömde den syriska regimens agerande. 

Egentligen hade Frankrike och Storbritannien tänkt sig att säkerhetsrådet utan något möte skulle anta ett uttalande som fördömde massakern. Men det motsatte sig Ryssland, de ville istället först få en rapport till säkerhetsrådet från FN-observatörerna i Syrien och det är det mötet som nu pågår bakom slutna dörrar.

Enligt vad som läckt ut ska övervakarna ha rapporterat att hela 108 människor dödades i anfallet i Houla i fredags, fler än vad det talades om först och bland de dödade var det mer än 30 barn under 10 år, 300 människor skadades.

Massakern har lett till mycket starka reaktioner i omvärlden, bland annat har USA och EU i dag fördömt det som skett i mycket kraftiga ordalag.

Västmakterna är övertygade om att det var syriska militärförband som genomförde anfallet, bland annat för att man sköt med kanoner som bara de har, också FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och medlaren Kofi Annan har anklagat den syriska regeringen - men den förnekar all inblandning och säger att det är, citat, terrorister som utfört massakern.

Det ryska utrikesministeriet sa i dag att dödandet i Houla måste fördömas men att man först måste få klarhet om vilka som ligger bakom det som skett. Ryssland har tidigare vid två tillfällen lagt in sitt veto i säkerhetsrådet mot resolutioner som skulle ha fördömt våldet i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista