Ett stort antal barn dödades i massakern i Houla. Foto: Scanpix

Enigt säkerhetsråd fördömer syrisk massaker

1:46 min

FN:s säkerhetsråd fördömde vid ett extrainkallat möte sent i går kväll enhälligt massakern i den syriska staden Houla i fredags då minst 108 människor dödades varav många barn. Säkerhetsrådet lägger i sitt uttalande skulden på den syriska regeringen.

Säkerhetsrådets medlemmar fördömer i starkast möjliga ordalag dödandet i Houla, sägs det i uttalandet, det som skett innebär ett brott mot internationell lag och mot FN:s resolutioner, fortsätter man.

Massakern har lett till mycket starka reaktioner i omvärlden. FN lägger nu entydigt skulden för dödandet på den syriska regeringen som lät anfalla staden med artilleri och stridsvagnar, många av dödsoffren blev också skjutna på nära håll med lättare vapen, exakt vilka som har ansvaret för det sägs inte i resolutionen.

Den syriska regeringen har hävdat att dess trupper inte har något med massakern att göra utan har istället skyllt på vad de kallar terroristgrupper, men det tror alltså inte FN på.

Säkerhetsrådet kräver än en gång att Syrien drar tillbaka tunga vapen från befolkningscentra och uppmanar alla parter att upphöra med striderna. Rådet säger också att de ansvariga för dödandet i Houla måste ställas till svars, utan att precisera närmare.

Vad som är viktigt är att säkerhetsrådet var enigt i sitt beslut, det innebär att också Ryssland och Kina röstade för uttalandet. Ryssland har hittills varit nära allierat med Syrien och två gånger stoppat FN-resolutioner som kritiserade Syrien.

Uttalandet från i natt är dock ingen resolution utan har lägre dignitet och är inte bindande.

Till grund för uttalandet ligger en undersökning som FNs observatörer gjort på plats i Houla, utredningen av vad som har hänt där ska fortsätta.

I dag kommer också FN-medlaren Kofi Annan till Syriens huvudstad Damaskus för vidare samtal, massakern i Houla kommer givetvis figurera högt upp i diskussionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista