Lavrov kritiserade länder som har krävt Assads avgång. Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

Ryssland skyller båda sidor för syrisk massaker

Överens om att fredsplanen måste följas
1:46 min

Ryssland lägger delvis skulden för massakern i syriska staden Houla i fredags på Syriens ledning. Det framkom vid ett möte mellan Storbritanniens utrikesminister William Hague och hans ryska kollega Sergej Lavrov i Moskva i dag. Vid lunchtid i dag anlände FN:s sändebud Kofi Annan till Damaskus inför ett samtal med president  al-Assad.

"Vi stöder inte Assadregimen, vi stöder Kofi Annans fredsplan", sa Sergej Lavrov vid en gemensam pressträff vid lunchtid i Moskva.

Ryssland anses spela en nyckelroll när det gäller att få den syriska regimen att upphöra med våldet i landet.

"I Moskva i morgon. Tänker uppmana Ryssland att stödja en snabb och ensidig påtryckning på Assadregimen och kräva ansvar för brott", skrev William Hague på mikrobloggen twitter inför sin resa till Moskva.

Han verkar i alla fall delvis ha lyckats. På en gemensam pressträff vid lunchtid i Moskva riktade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kritik mot den syriska ledningen och sa att man inte tillräckligt snabbt uppfyller den fredsplan som tagits fram av förre FN-chefen Kofi Annan.

Till skillnad från tidigare uttalanden från Rysslands representant i FN:s säkerhetsråd sa Lavrov i dag att även regeringssidan bär ansvar för den massaker som skedde i staden Houla i fredags då minst 108 människor dödades, många av dem små barn.

De båda utrikesministrarna var överens om att Kofi Annans fredsplan måste följas, men att det ska ske utan internationell inblandning. Ryssland vill inte se en upprepning av Libyen och Egypten, där regimerna störtats med stöd från omvärlden.

Sergej Lavrov betonade flera gånger vikten av att trycka på inte bara den syriska ledningen, utan också landets opposition. Han vände sig mot dem som han menar sätter ett störtande av Assadregimen före ett slut på våldet och dödandet.

Ryssland har tillsammans med Kina tidigare stoppat två kritiska resolutioner i FN:s säkerhetsråd. Men i går ställde sig båda bakom ett mycket skarpt fördömande av massakern i fredags. I dag upprepade man från kinesiskt håll sitt fördömande - men utan att direkt anklaga den syriska regimen.

Kofi Annan har i dag anlänt till Syriens huvudstad Damaskus, i morgon ska han träffa president Bashar al-Assad i ännu ett försök att få slut på våldet. Under gårdagen dödades över 40 människor i staden Hama, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".