Tibetanska munkar håller upp plakat med bilder på munkar som tänt eld på sig själva i protest mot det kinesiska styret i Tibet. Arkivfoto: Lobsang Wangyal/Scanpix.

Självbränning i Tibet oroar kinesiska myndigheter

1:53 min

Två tibetanska män satte i går eld på sig själva utanför ett tempel i Tibets huvudstad Lhasa. En av munkarna avled av sina skador, den andre vårdas nu på sjukhus. Det senaste året har dussintals tibetaner begått självmord genom att tända eld på sig själva, men det här är första gången som det har skett inne i Lhasa.

Gatan utanför templet var fylld av människor. Tibetanerna firade en religiös högtid till minnet av Buddhas födelse. En grupp unga tibetaner hade samlats på platsen för att demonstrera mot Kinas styre över Tibet. Då tänder plötsligt två av demonstranterna eld på sig själva.

Enligt obekräftade uppgifter var de båda män i tjugoårsåldern. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har sagt att polisen lyckades släcka elden inom "några minuter". Men trots det dog en av männen av sina skador.

Enligt vittnen ska polisen därefter snabbt ha röjt platsen, och 15 minuter efter självbränningarna fanns inga synliga spår av vad som hade inträffat kvar. Lhasa fylldes däremot snabbt av polis och säkerhetsstyrkor.

Händelsen är oroväckande för de kinesiska myndigheterna. Sedan mars förra året har över 30 tibetaner tänt eld på sig själva i protest mot Pekings styre. Men de flesta självbränningarna har inträffat i tibetanska områden i andra kinesiska provinser, främst i Sichuan. Bara en har tidigare inträffat i det som i dag räknas som regionen Tibet, och ingen har inträffat i Lhasa.

Kinesiska myndigheter har fruktat just att fenomenet skulle sprida sig in i Tibet och säkerheten har det senaste året skärpts.

Peking beskyller Dalai Lama och den tibetanska exilregeringen i Indien för att ligga bakom vågen av självbränningar. Dalai Lama och exilregeringen har med kraft förnekat sådana anklagelser. De menar att självbränningarna istället är handlingar av ren desperation från unga tibetaner som inte ser något annat sätt att göra sina röster hörda än att sätta eld på sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista