Nye LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson håller sitt första tal inför kongessen i Folkets hus. Foto: Tomas Oneborg/scanpix.

LO ska prioritera sammanhållning

1:37 min

Sammanhållning i de egna fackliga leden är i fokus för den helt nya LO-ledningen som valts på kongressen i helgen. LO: nye ordförande Karl-PetterThorwaldsson vädjade om samarbete i sitt installationstal.

I den pågående avtalsrörelsen föll LO-samordningen på frågan om jämställdhetspotter, tre industriförbund sa nej. En vilja att nå enighet till nästa avtalsrörelse har präglat LO-kongressen. Det arbetet ska börja direkt, enligt den nya ledningen.

På en pressträff betonade de nyvalda målet full sysselsättning och lägre arbetslöshet. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson började nästan hålla tal igen.

Prioriterat för LO framöver kommer också de unga vara, de som i stor utsträckning vänt facket ryggen. Det säger förste vice ordförande Tobias Baudin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista