Det dåliga vädret bidrog till dåliga siffror för klädbutikerna. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

April dålig månad för detaljhandeln

"Osäkerheten har kommit tillbaka"
1:11 min

Försäljningen i detaljhandeln minskade i april jämfört med motsvarande månad förra året. Det är inte helt överraskande, säger Jonas Arnberg på HUI Research, det som tidigare hette Handelns utredningsinstitut.

– Aprilsiffrorna var väldigt svaga så någonstans var blev det som vi hade väntat oss. Det som vi har varit förvånade över är att januari, februari och mars har gått så väldigt bra. Nu kommer april som ett bakslag, säger han. 

Efter all finansiell oro under hösten gjorde detaljhandeln en rivstart med stark uppgång i försäljningen. I april sjönk emellertid försäljningen med 1,3 procent jämfört med april förra året.

Det har flera förklaringar, dels var jämförelsemånaden april i fjol en väldigt stark månad, dels innehöll april i år en fredag och en lördag mindre, det är då vi handlar som mest så det har betydelse. Det kalla vädret var också negativt för sko- och klädhandeln.

Under maj har oron över eurokrisen blossat upp igen och det kan bli ytterligare ett slag mot handeln.

– Sannolikt kommer hushållens förtroende att gå ner lite eftersom man nu har fått nya anledningar att oroa sig kring Grekland och svenska företag kanske återigen funderar på att börja varsla. Nu har osäkerheten kommit tillbaka lite vilket säkert kan komma att påverka utvecklingen de närmsta månaderna, säger Jonas Arnberg på HUI Research.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".