Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklund får KU-kritik för lärarlegitimationerna

Publicerat måndag 28 maj 2012 kl 17.11
Lärarlegitimationen har försenats med flera år
(2:00 min)
Jan Björklund. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Utbildningsminister Jan Björklund får kritik av riksdagens konstitutionsutskott för att införandet av systemet med lärarlegitimation tar mycket längre tid än beräknat, erfar Ekot. Regeringen får kritik på en rad punkter men inte i något av de viktigare fall finns det någon politisk enighet om kritiken.

Konstitutionsutskottet presenterar på torsdag sin årliga genomgång av om ministrarna har hållit sig till de gällande reglerna och principerna i sitt arbete.

Införandet av lärarlegitimationen har försenats med flera år. KU pekar på att regeringen har ansvar för att beslutsunderlaget är bra så att en förändring kan genomföras i tid, men på den punkten har regeringen brustit, enligt de fyra oppositionspartierna som bildar majoritet.

De borgerliga partierna håller inte med utan pekar på att varken myndigheter eller remissinstanser tagit upp risken för försening. Slutsatserna kan dock ändras fram till KU:s sista möte på torsdag.

Ett annat fall gäller läkaren på Karolinska sjukhuset som var misstänkt för barnamord och samtidigt satt i etikprövningsnämnden i Stockholm. Där underkänner KU att en hög tjänsteman på utbildningsdepartementet under dåvarande statsrådet Tobias Krantz vände sig direkt till läkaren med beskedet att det vore lämpligt om hon gjorde uppehåll i nämndens arbete.

Oppositionspartierna slår i en ny princip fast att det var fel av departementet att vända sig direkt till en ledamot på det sättet. I den typen av nämnder är det i stället ordföranden regeringen bör kontakta.

Som tidigare nämnts i Ekot får arbetsmarknadsminister Hillevi Enström hårdast kritik, då hon inte följt EU-nämndens beslut vid ett möte i EU:s ministerråd.

Förra näringsminister Maud Olofsson kritiseras på två punkter, för att riksdagen inte informerades om ett avtal vid samgåendet mellan svenska och danska posten och för att information om möjliga köparen Vladimir Antonov inte fördes vidare i samband med Saabaffären.

För att KU:s bedömningar ska få tyngd, krävs att regeringspartierna och oppositionen är överens. Så är det inte något av årets viktigare fall. Enligt oppositionen beror det på att regeringspartierna är väldigt ovilliga att kritisera regeringen, enligt borgerliga förträdare beror det på att opposition försökt skruva mindre viktiga frågor för att få fram kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".