Peter Mangs fortsätter att svara kortfattat på frågor i rättegångssalen. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Tung bevisning mot Mangs saknas i mordfall

1:40 min

I dag fortsatte rättegången mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs i Malmö och det handlade bland annat om mordet på en 23-årig man för snart nio år sedan. Det har inte funnits några förklaringar till mordet och polisen har beskrivit det som en avrättning.

En granne som hittade 23-åringen vittnade i dag.

– Då när jag öppnade dörren såg jag att det var min granne som låg där. Det var blod runt hans huvud och medan jag pratade med 112 bad jag dem larma polisen för att det hade hörts en kraftig smäll, berättade mannen i dagens förhör.

Peter Mangs fortsätter att neka till de tre mord och tolv mordförsök han misstänks för och i säkerhetssalen i dag satt han bitvis försjunken i en bok. Till skillnad från de andra brotten saknar mordet som avhandlades i dag tung teknisk bevisning.

Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium kan den dödande kulan kopplas till Peter Mangs vapen, men kopplingen är svag. Åklagarna får förlita sig på stödbevisning som till exempel ett möte Peter Mangs hade med en psykiatriker en tid före mordet då han uttalat en fascination för död och dödande. Kammaråklagare Håkan Larsson frågade om en film om kannibalism som Peter Mangs ska ha känt igen sig i.

– Det framgår inte vad jag skulle ha känt igen mig i och jag har inget intresse av att äta människor, sa Peter Mangs.

– Läkarna där har också antecknat att du uttryckt en rädsla för att du ska skada någon, är det riktigt?, frågade Håkan Larsson.

– Det stämmer nog, svarade Peter Mangs.

Under de fem rättegångsdagarna som varit har Peter Mangs haft svårt att förklara de besvärliga omständigheter som ligger honom till last och hur det kommer sig att han erkänt flera av brotten för två kamrater och häktespersonal.

– Har du berättat att du dödade X (23-åringen)?, frågade åklagaren.

– Kan jag ha gjort, svarade Peter Mangs.

Peter Mangs återkommer ofta till sin, som han kallar det, omfattande informationsinhämtning i olika ämnen. Åklagaren ställer fråga efter fråga. Peter Mangs rättar till sin vita skjorta, knyter sina händer och svarar kortfattat.

– Vilken typ av böcker har du studerat, kan du säga någon?, frågade Håkan Larsson.

– Nej, alla böcker, svarade Peter Mangs.

– Du är rätt svävande i dina svar tycker jag, sa Håkan Larsson.

– Det tycker inte jag, sa Peter Mangs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista