Biståndsminister Gunilla Carlssons (M) förslag om biståndspolitiken för skarpt motstånd. Foto: Scanpix.

Politiker kritiska till resultatinriktat bistånd

1:59 min

Som Ekot berättade i går vill biståndsminister Gunilla Carlsson se en ny inriktning på biståndspolitiken, som innebär tydligare styrning och större krav på resultat. I morgon är flera biståndsorganisationer inbjudna till utrikesdepartementet för att diskutera biståndspolitiken ­– den förändring Gunilla Carlsson vill se väcker oro hos flera av dem.

Inte heller alla partier i alliansen ställer sig bakom planerna på omläggning av politiken. Centerpartiets Kerstin Lundgren ser en fara i att biståndet blir för kortsiktigt.

– Från vår utgångspunkt söker vi långsiktighet och inte kortsiktigt bistånd. Vi vill arbeta med den typen av fokus och inte hamna i ett läge där vi bara tittar på kortsiktiga uppföljningar, säger Kerstin Lundgren.

Även Kristdemokraternas Desirée Pethrus ser risker med en biståndsmodell som ska bygga på resultatinriktade erbjudanden. Fattiga länder riskerar att inte utvecklas för att de anpassar sig efter vad de kan få snarare än vad de behöver, tror Desirée Pethrus.

Den oron delar hon med flera biståndsorganisationer. Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia pekar också på att biståndsprojekt består av ett samarbete mellan flera länder - och att det därför är riskabelt att försöka mejsla ut precis vad de svenska pengarna används till.

– Om vi ska gå tillbaka till att försöka leta efter svenska processer och svenska resultat, då riskerar det att bli ett mer givarstyrt, kortsiktigt bistånd.

Vad är problemet med ett givarstyrt bistånd?

– Det bästa biståndet är det som utgår från de lokala planerna och de lokala behoven.

Folkpartiets Fredrik Malm välkomnar däremot den modell som Gunilla Carlsson vill att biståndet ska ha. Det gör också Charlotte Petri Gornitzka som är generaldirektör på Sida. Hon hoppas att det ska bli tydligare än i dag vad regeringen faktiskt vill och vad Sida ska göra. Hon tror visst att det går att redovisa hur svenska pengar används i ett biståndsprojekt, och att det dessutom skulle minska risken med att många länder bidrar med samma sak.

– Genom att vara tydliga i ett svenskt bidrag så kan vi också medverka till en arbetsfördelning i det aktuella landet. Så jag välkomnar att vi ser över styrningen på det här viset, säger Sidas generaldirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista