Svart rök bolmar ut från shoppingcentret Villaggio i utkanterna av Doha i Qatar. Foto: Osama Faisal/Scanpix.

19 döda i brinnande köpcenter i Qatar

Minst 19 personer miste livet i en storbrand i ett köpcentrum i Qatars huvudstad Doha på måndagen. 13 av de döda är barn, alla är utlänningar.

Qatars inrikesdepartement meddelade på kvällen att sju flickor och sex pojkar dött i branden. Diplomater i Madrid uppgav att fyra av barnen var från Spanien. Enligt spanska medier var tre av dem syskon, familjen hade bott länge i Qatar.

Bland de omkomna vuxna fanns fyra kvinnliga lärare. Dessutom dog två personer som deltog i brandbekämpningen.

Ingen av de omkomna ska ha varit qatarier. Under kvällen cirkulerade uppgifter om att dödsoffren var från Europa, Japan och Sydafrika.

17 personer skadades, bland dem fyra barn, sade en qatarisk departementstjänsteman.

Branden ska enligt engelskspråkiga Doha News ha börjat vid köpcentrets lekavdelning. Vittnen talade om att det brann i butiker med sportutrustning.

Både brandlarm och sprinklersystem fungerade illa, berättade en anhörig till en tvååring som dog, från ett sjukhus i Doha. En reporter vid al-Jazira försökte reda ut påståendena och fick bekräftat att sprinklersystemet inte hade fungerat fullt ut.

Rökutvecklingen var omfattande och centret evakuerades, men under brandkaoset ska en trappa till lekavdelningen ha kollapsat och brandmännen fick ta sig in via taket för att kunna undsätta barnen.

Myndigheterna gav på kvällen en samlad bild av räddningsinsatserna. Räddningsmanskapet som kom fram först visste inte att barn hade blivit instängda. Manskapet saknade också översiktskartor över anläggningen. Ett falsklarm dagen innan bidrog till röran.

Köpcentret Villaggio ligger i västra Doha och hyser lyxbutiker. Gallerian har haft italienskt tema, med bland annat gondoler i inomhusmiljön.

TT

Qatar

  • Qatar ligger på en halvö i Persiska viken, med landgräns mot Saudiarabien i söder.
  • Emiratet, ungefär lika stort som Skåne, är ett av de mest välmående vid viken.
  • Landet är ungefär lika stort som Skåne.
  • Huvudstaden heter Doha.
  • Upptäckten av olja och gas har sedan andra världskriget förändrat landet i grunden.
  • Merparten av den inhemska befolkningen är araber och sunnimuslimer, men oljeutvinning och byggboom har lett till omfattande etablering av utländska företag och stor inströmning av gästarbetare, bland annat från Sydasien.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista