Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi och Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq. Foto: Scanpix.

Spännande ny valomgång väntar Egypten i Juni

Andra omgången i Egyptens presidentval kommer att stå mellan den gamla regimens man Ahmed Shafiq och islamisten Muhammad Mursi. Resultatet i den första valomgången bäddar för en spännande fortsättning.

Mursi var kandidaten som fick flest röster: 5,8 miljoner eller 24,3 procent. Men avståndet till Shafiq är mindre än 300 000 röster. 5,5 miljoner väljare eller 23,3 procent lade sin röst på honom.

På tredje plats i första omgången kom arabsocialisten Hamdin Sabahi med 20,4 procent av röster. Därefter följde Abd al-Munim Abu al-Futuh, oberoende kandidat och tidigare medlem i Muslimska brödraskapet, med 17,2 procent och Amr Musa, tidigare utrikesminister och generalsekreterare i Arabförbundet, med 10,9 procent.

Det ultrakonservativa salafistpartiet al-Nur uttalade på måndagen sitt uttalade stöd för Mursi. Vem de tio förlorande kandidaterna i första omgången rekommenderar sina väljare att satsa på kan bli avgörande.

Ytterligare en faktor som kan påverka valet är Högsta förvaltningsdomstolens prövning av en lag som förbjuder Mubarak-erans män att kandidera till offentliga poster. Enligt tidningen al-Akhbar väntas domstolen meddela sitt utslag den 11 juni.

Shafiq, som tidigare var flygvapenchef och kortvarig premiärminister under expresidenten Hosni Mubarak, förbjöds inledningsvis att kandidera. Men i slutet av april godtog valkommissionen ett överklagande från Shafiq.

Lagen godkändes av det islamistdominerade parlamentet i april, med det tydliga syftet att hindra personer som Shafiq att ställa upp i val. Domstolens utslag väntas bara fem dagar innan den andra valomgången inleds och skulle därmed kunna påverka röstandet.

För liberala krafter som startade upproret förra året väcker alternativen i andra omgången frustration.

Muslimska brödraskapets parti Frihet och rättvisa arbetar redan i kulisserna för att få de förlorande kandidaternas hjälp att "förhindra en kontrarevolution".

Även Shafiqs kampanjläger är i gång och varnar de unga revoltörerna: "Er revolution har blivit kidnappad, jag lovar att återta den".

En grupp protesterande satte på måndagen eld på Shafiqs kampanjhögkvarter i Kairo, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Mena. De ska brutit sig in på kampanjkontoret och vandaliserat det innan det stacks i brand.

TT

Valresultatet i första omgången

Muhammad Mursi, kandidat för Frihets- och rättvisepartiet som bildats av Muslimska brödraskapet: 24,3 procent.

Ahmed Shafiq, tidigare flygvapenchef och premiärminister under expresidenten Hosni Mubarak: 23,3 procent.

Dessa två möts i en andra valomgång den 16-17 juni.

Främst bland förlorarna:

  • Hamdin Sabahi, oberoende kandidat med bakgrund som arabsocialist: 20,4 procent.
  • Abd al-Munim Abu al-Futuh, oberoende kandidat som är läkare till professionen: 17,2 procent.
  • Amr Musa, tidigare utrikesminister och generalsekreterare i Arabförbundet: 10,9 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista